Svetielko nádeje o.z.
StoryEditor

Na rakovinu u nás ročne ochorie dvesto detí. Úspešnosť liečby je viac ako 80 percent

15.02.2022, 06:00
Autor:
redred

Pandémia priniesla do života detí chorých na rakovinu ešte väčší strach a pocit ďalšieho ohrozenia.

Deti a rodičia, ktorí sú s nimi  počas náročnej liečby v nemocnici,  musia pred hospitalizáciou absolvovať PCR test na ochorenie Covid-19.

Uviedol MUDr. Pavel  Bician, zakladateľ a predseda o. z. Svetielko nádeje. „Naďalej platí zákaz návštev. S dieťaťom môže byť na izbe jedna sprevádzajúca osoba. Ak je to mama, tak otec už nemôže prísť na návštevu, rovnako ani súrodenec. Sú to ďalšie obmedzenia navyše okrem tých, ktoré boli pred pandémiou,“ priblížil situáciu detí hospitalizovaných na detskej onkológii  Pavel Bician.

Ako ďalej spresnil, na túto zákernú chorobu vo svete ochorie ročne viac ako 300 000 detí. Na Slovensku je to asi dvesto.

Liečba

Úspešnosť liečby u nás, podľa neho, dosahuje úroveň najvyspelejších krajín a je na úrovni viac ako 80 percent vyliečených pacientov.

K najčastejším typom onkologických ochorení patrí leukémia, nádory mozgu, lymfómy a solídne nádory, ako je napríklad neuroblastóm a Wilmsov nádor.

„Pri včasnom zachytení ochorenia má dnes detský pacient veľkú šancu na vyliečenie. V samotných začiatkoch úsilia o liečbu detskej rakoviny bola iba asi trojpercentná šanca. Dnes, vďaka moderným liečebným postupom a podpornej starostlivosti, je to 80 percent,“ priblížil Pavel Bician.

Občianske združenie vlani podporilo sumou 94 250,78 eur  Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Banskej Bystrici. Prispelo na zakúpenie nových prístrojov a vzdelávanie lekárov a sestier, naviazané na priamu podporu liečby detí s onkologickým a iným vážnym ochorením.

„Za veľmi dôležité považujem, že sa nám podarilo zvýšiť bezpečnosť zdravotníckeho personálu pri príprave a podávaní cytostatickej liečby a zároveň  zvýšiť bezpečnosť pacientov formou bezpečnostných uzatvorených infúznych setov, ktoré Svetielko nádeje vlani zakúpilo pre potreby kliniky,“ zdôraznil MUDr. Bician.

Zlatá stužka 

Symbolom Medzinárodného dňa detskej onkológie, ktorý si pripomíname 15. februára, je zlatá stužka. K celosvetovej kampani sa pripája aj občianske združenie Svetielko nádeje.

„Pozývame verejnosť  „pripnúť“  si zlatú stužku symbolicky aj na najznámejšej sociálnej sieti, aby sme malým veľkým bojovníkom vyjadrili spolupatričnosť a odkaz, že ich v tom nenecháme samých, doplnil Pavel Bician.

S iniciatívou pripomínať si tento deň prišla organizácia Childhood Cancer International (CCI) v roku 2002.

Symbolom je zlatá stužka. Cieľom kampane je zvýšiť informovanosť verejnosti o rakovine detí a mládeže a dosiahnuť tak lepšie pochopenie problémov a výziev spojených s týmto ochorením.

Zlatá stužka sa aj tento rok večer rozsvieti v meste pod Urpínom na najvyššej budove - Europa Business Center.  Zlatou bude vysvietená aj Hodinová veža v Banskej Bystrici a taktiež aj budova Starej radnice na Námestí SNP vo Zvolene od 17.00 do 20.00 h.

Symbolicky si 15. februára pripne v online priestore zlatú stužku aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. K aktivitám k Medzinárodnému dňu detskej rakoviny sa pridá aj Mesto Žiar nad Hronom a FK Pohronie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 10:17