Monika Toporcerová/ZDN
StoryEditor

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb má nové oddelenie arytmií a kardiostimulácie. Patrí k európskej špičke

14.02.2022, 15:48
Autor:
tasrtasr
Ide o jedno z mála pracovísk v Európe i na svete, kde je pod jednou strechou liečba arytmií od prenatálneho obdobia, až po seniorov. Niektoré špeciálne technológie budú používať s detským kardiocentrom.

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave spustili do prevádzky nové priestory oddelenia arytmií a kardiostimulácie.

Oddelenie tak zvyšuje svoju kapacitu na 19 lôžok vrátane intermediálnej starostlivosti.

K dispozícii sú tiež tri nové operačné, tzv. intervenčné sály na diagnostiku a liečbu porúch srdcového rytmu, rovnako s vyššou kapacitou ako doteraz.

Unikátne pracovisko

„Máme vytvorené kvalitatívne iné podmienky. Je to prvýkrát, keď sú sály koncipované pre naše špecifické potreby. Doteraz sme vždy upravovali niečo, čo už bolo pôvodne robené na iné účely,“ zdôraznil primár oddelenia Robert Hatala.

Pripomenul tiež, že sú jedným z mála pracovísk v Európe i na svete, kde je pod jednou strechou liečba arytmií od narodenia, respektíve prenatálneho obdobia, až po seniorov.

Niektoré špeciálne technológie budú používať spolu s detským kardiocentrom.

Podľa primára oddelenia si vie v zásade každý predstaviť, čo je infarkt myokardu, už menej to, čo sú srdcové arytmie, teda poruchy elektrickej činnosti srdca.

Naše srdce je koncipované tak, že pre svoju funkciu potrebuje pravidelné elektrické impulzy. V okamihu, keď tieto ustanú, srdce zomiera a my s ním,“ približuje Hatala.      

Srdce je vybavené najrôznejšími mechanizmami, aby sa vyhlo takémuto elektrickému tichu.

Dve metódy riešenia

Druhým medicínskym problémom je, keď sú tieto elektrické impulzy príliš pomalé alebo nepravidelné. Na ich riešenie sa využívajú dve metódy.

Jednou z nich sú tzv. katétrové ablácie. Sú to srdcové operácie na uzatvorenom hrudníku pomocou zavedenia sond do srdca a snímanie elektrických signálov.

Jednou z využívaných technológií dokážu v trojrozmernom obraze zrekonštruovať povrch srdca a identifikovať miesto, ktoré arytmiu vyvoláva, a následne je možné túto srdcovú arytmiu zlikvidovať.

Iným riešením je trvalá implantácia prístrojov pod kľúčnu kosť a následná komunikácia so srdcom elektródami.

Monitoruje sa tak rytmus srdca pacienta a v prípade anomálie alebo potenciálne ohrozujúcej situácie vedia adekvátne reagovať, napríklad dodaním impulzov.

Pandémia a arytmie

Na otázku, či pandémia nového koronavírusu mení výskyt srdcových arytmií, primár odpovedal, že bezprostredne nie.

„Sú veľmi časté aj bez pandémie. Hlavný 'driver', prečo ich je toľko, je náš životný štýl, najmä vysoký krvný tlak a obezita,“ podotkol.

„Očakávame a tešíme sa z toho, že budeme môcť robiť väčší počet výkonov, a tým skracujeme čakaciu dobu na uvedené výkony,“ skonštatoval na pondelkovom otvorení priestorov generálny riaditeľ a predseda predstavenstva NÚSCH Mongi Msolly.

Hoci všetky akútne výkony sa aj doteraz robili bez čakania, v iných prípadoch bolo čakacia doba podľa neho „nepotešujúca“ a mohlo ísť až o rok.

Potrebné však bude aj dofinancovanie zo strany zdravotných poisťovní i zvýšenie personálnych kapacít, najmä zdravotných sestier.

Pre zvýšenie počtu zdravotného personálu národného ústavu rokujú so zdravotníckymi školami, v prípade sestier sa nebráni ani posile zo zahraničia, ak bude "kvalifikovaná a erudovaná".  

V nových priestoroch už dlhšie funguje napríklad oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca, funkčná je aj ambulantná časť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 04:30