StoryEditor

Covid-19: Aj deti končia na kyslíku. Ako vyzerajú malí pacienti s omikronom?

16.02.2022, 06:00
Autor:
redred

Zvolenská nemocnica je už takmer dva roky v prvej línii boja s koronavírusom. Tri vlny pandémie, viacero mutácií a rekordné počty hospitalizovaných pacientov v rovnakom čase, keď rekord je viac ako 80.

Ako uviedla primárka Pediatrického oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Zuzana Krčíková, nemocnica mala a má minimum detských pacientov s covidom.

AGEL SK, primárka Zuzana Krčíková

Mierne príznaky

Prečo teda vo zvolenskej nemocnici bolo doteraz značne menej detí s Covid-19?

Podľa Zuzany Krčíkovej to závisí aj od toho, čo porovnávame. „Oproti roku 2020  bolo viac hospitalizovaných detí, ktoré boli pozitívne testované na ochorenie Covid-19. Celkovo našou ambulanciou a oddelením prešlo do 30 detí s covidom,“ vysvetlila. 

Ak však, podľa nej, porovnávame počet hospitalizácií detí oproti dospelým, je ich nepomerne menej.

„Súvisí to so základným priebehom ochorenia. Ako je známe, u detí prebieha ochorenie Covid-19 často asymptomaticky, alebo iba s miernymi príznakmi. Tieto stavy zväčša nevyžadujú akútnu hospitalizáciu,“ dodala.

Ako spresnila, medzi mierne príznaky patria bolesti hlavy, svalov, kĺbov, pár dní trvajúca zvýšená teplota, horúčka, nádcha, kašeľ, poprípade hnačky, zvracanie.

„Tieto stavy si teda nevyžadujú hospitalizáciu. A, samozrejme, tu zohráva úlohu aj to, že  deti nemajú ešte toľko komorbidít ako starší pacient, u ktorých je priebeh ochorenia oveľa horší často až fatálny kvôli ďalším závažným základným chronickým ochoreniam,“ spresnila Zuzana Krčíková.

Aj ťažké priebehy 

Na pediatrické oddelenie zvolenskej nemocnice taktiež prichádzali malí pacienti pôvodne s inými príznakmi. 

Niektorí boli doma pozitívne testovaní a na oddelenie boli odoslaní obvodným lekárom pre dlhšie trvajúce teploty, dehydratáciu, či netolerovanie stravy, tekutín a liečby.  Ale mali sme aj pacientov s ťažším priebehom, s veľkým postihnutím pľúc a potrebou kyslíkovej liečby,“ prezradila.

Na hospitalizáciu boli prijatí pacienti s Covid-19 v novorodeneckom veku, diabetici, astmatici alebo boli obézni. Vek pacientov bol rôznorodý.  

Rodičom odporúča, aby už i deti v škôlkach mali adekvátne prekryté dýchacie ciesty (hlavne na miestach, kde nie je možné dodržiavať dostatočný odstup), dodržiavali rozostupy, dezinfikovali si ruky. „Vyhýbať sa masovým akciám a zvážiť očkovanie,  ak to zdravotný stav a vek pacienta dovoľuje,“ zhrnula.

Aj vo zvolenskej nemocnici prijali deti s variantom omikron. Zatiaľ to boli skôr deti dojčeneckého veku s febriltami ťažko reagujúcim na antipyretiká, odmietajcúcimi perorálnu hydratáciu, jeden pacient mal laryngitídu. Prechodne sa u niektorých objavila hnačka.  Základom liečby u týchto detí bola adekvátna hydratácia, antiypretiká a vitamínová terapia,“ uzavrela Zuzana Krčíková.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 11:52