TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Respirátory by mohli začať v Česku odkladať od polovice marca, hovorí známy epidemiológ

15.02.2022, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Česká virologička varovala, že by sa po odznení vlny omikronu, z nepreočkovaných komunít mohol začať opäť šíriť nebezpečnejší predchádzajúci variant delta.

Respirátory by sa mohli podľa epiemiológa Rastislava Maďara postupne začať odkladať od polovice marca.

V programe Českej televízie Otázky Václava Moravce povedal, že na rôznych miestach to bude postupne, podľa pripraveného plánu.  

Očkovaní, ktorí sa nakazili variantom omikron, podľa odborníkov sa nemusia ponáhľať s posilňujúcou dávkou.

Lepšie je mať vyššiu ochranu pred jesennou vlnou. „Ak sa bude napĺňať predikcia, ktorá existuje a nedôjde na ten najhorší scenár, ktorého pravdepodobnosť je asi desať percent, by sme mohli začať dávať dolu respirátory v polovici marca. Postupne, nie všade naraz,“ uviedol dekan Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity, ktorý je šéfom epidemiologickej skupiny poradného orgánu českého ministerstva zdravotníctva, Národného inštitútu pre zvládanie pandémie. 

Premiér ČR Petr Fiala avizoval, že ak sa bude epidémia vyvíjať dobre, zostanú z opatrení od 1. marca zrejme už iba respirátory. Teraz sú v Česku povinné vo verejných vnútorných priestoroch vrátane pracovísk a v hromadnej doprave.

Podľa Rastislava Maďara dostupnosť očkovania a účinnej liečby Covid-19 umožní návrat takmer do normálu.  

Česká virologička Ruth Tachezy varovala, že by sa po odznení vlny omikronu, z nepreočkovaných komunít mohol začať opäť šíriť nebezpečnejší predchádzajúci variant delta. Ľudia s dvoma dávkami očkovania, ktorí v poslednej vlne prekonali omikron, sa podľa nej s posilňujúcou dávkou ponáhľať nemusia.

„Rozhodne by som ju veľmi zvážila pred jeseňou. S veľkou pravdepodobnosťou uvidíme nárast prípadov zase na jeseň,“ dodala.  

Rastislav Maďar by posilňujúcu dávku na konci leta odporučil najmä rizikovým osobám, ale bude dostupná aj pre ostatných záujemcov.

Podľa Tachezy však nie je jasné, aký variant sa bude šíriť. Pripomenula tiež, že zaočkovaní posilňujúcou dávkou, majú päťdesiatpercentnú pravdepodobnosť nákazy a ešte viac sú chránení pred vážnym priebehom.  

 

01 - Modified: 2021-12-30 16:19:06 - Feat.: 0 - Title: Toto sú prevratné zistenia o rúškach za rok 2021
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:44