StoryEditor

Nie je to iba láska či strata blízkeho, čo dokáže zlomiť srdce, upozorňujú lekári

13.02.2022, 18:30
Autor:
kš
Štúdia z roku 2020 zistila, že prípady syndrómu zlomeného srdca sú na vzostupe, najmä medzi ženami po menopauze.

Už zajtra si pripomíname „sviatok zamilovaných“, Sviatok svätého Valentína z juhotalianskeho mesta Terni. Bol nielen jedným z najznámejších kňazov, svätcov ale patril aj k vyhľadávaným lekárom.

Hovorí sa, že rímsky cisár Claudius II. zrušil manželstvo, keďže ženatí muži nedosahovali v armáde také dobré výsledky ako slobodní. Svätý Valentín však potajomky sobášil zamilovaných, za čo bol zatknutý a popravený.

Pozor na zlomené srdce. Lekári varujú, naozaj naň môžete zomrieť. Je to zriedkavé, avšak náhla emocionálna rana, akou je smrť milovaného človeka, môže šokovať srdce natoľko, že vytvorí akýsi nezvyčajný oválny tvar, ktorý mu znemožní vykonávať svoju funkciu.  

A nielen to. Lekári poukázali i na nebezpečenstvo Covid-19 v súvislosti so syndrómom zlomeného srdca.

„Srdce sa môže javiť extrémne slabé. Sotva sa stláčať. V niektorých prípadoch dochádza až k hospitalizácii na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ povedal pre CNN health Dr. Ilan Wittstein, odborný lekársky asistent na Johns Hopkins Medicine, ktorý publikoval jednu z prvých prác o syndróme zlomeného srdca, nazývanom aj stresová kardiomyopatia. 

Príbeh paci...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 00:50