HN/Peter Mayer
StoryEditor

Rescue Day Poprad: Minister zdravotníctva ocenil prácu záchranárov

11.02.2022, 16:42
Autor:
tasrtasr
Cenu in memoriam dostala záchranárska posádka vrtuľníka, ktorá zahynula pri záchrane pacienta 7. septembra 2016 pri Strelníkoch neďaleko Banskej Bystrice. Česť ich pamiatke.

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a štátna tajomníčka MZ SR Lenka Dunajová Družkovská sa dnes zúčastnili Konferencie záchranárov Integrovaného záchranného systému

„Rescue Day Poprad 2022“, ktorú organizuje Slovenská komora zdravotníckych záchranárov.

"Rád by som poďakoval záchranárom za ich nasadenie a prácu, ktorú odvádzajú s mimoriadnym výkonom počas pandémie COVID-19, ale aj mimo nej.

Sú vyťažení a v teréne častokrát bojujú o životy ľudí. Aktuálne na Slovensku pribúda priemerne okolo 20 000 pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19. Dve percentá z ľudí, ktorí boli pred týždňom pozitívne testovaní, vyhľadávajú aj starostlivosť v nemocniciach.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby aktuálne vyrieši približne 10 000 hovorov denne. Stúpol počet výjazdov záchraniek, za uplynulý týždeň ste ich realizovali cez 1400 len k pacientom s podozrením alebo potvrdenou diagnózou ochorenia COVID-19.

Nárast bol vo všetkých krajoch, no najviac ich bolo v Prešovskom a Košickom kraji. Práca záchranára je poslaním a ako minister zdravotníctva chcem ubezpečiť, že robím všetko preto, aby pracovali v dôstojných podmienkach," uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

"Štatistiky hovoria jasne. Podľa aktuálnych čísiel nášho Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva, je v priemere 200 výjazdov záchraniek denne len k pacientom s COVID-19 a počet výjazdov počas aktuálnej vlny omikronu ešte bude zrejme o niečo rásť.

Keď sa obzrieme o niekoľko týždňov späť, počas vlny delta variantu vírusu bolo v priemere 400 výjazdov za deň k pacientom s koronavírusom.

Nezabúdame, že aj počas éry COVID-19 existujú tiež iné diagnózy a pacienti potrebujú pomoc záchranárov aj pri iných zdravotných problémoch a o to viac si ľudia vyžadujú ich nasadenie. Vidíme, že záchranári častokrát riskujú svoj vlastný život kvôli druhým aj pri zásahoch v horských a nedostupných terénoch" povedala štátna tajomníčka MZ SR Lenka Dunajová Družkovská.

Na podujatí boli ocenení viacerí záchranári za svoju výnimočnú prácu. Cenu in memoriam dostala záchranárska posádka vrtuľníka, ktorá zahynula pri záchrane pacienta 7. septembra 2016 pri Strelníkoch neďaleko Banskej Bystrice. Česť ich pamiatke.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 22:52