Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Problémy s pľúcami budú pacientov po nákaze omikronom trápiť zrejme menej, myslia si lekári

11.02.2022, 06:00
Autor:
ČTKČTK
Typický postcovidový pacient je starší človek po ťažkom priebehu choroby, ktorý bol v nemocnici na ventilácii.

Problémy s pľúcami budú pacientov po Covid-19 trápiť, podľa lekárov, po variante omikron menej ako predtým.  

Ako postcovidový syndróm označujú problémy, ktoré pretrvávajú asi dva až tri mesiace po nákaze, napríklad dýchavičnosť, kašeľ, ale aj bolesť hlavy, zníženú výkonnosť či trvajúcu únavu.  

Prvých pacientov čakajú v marci 

Doteraz sa s nimi stretávalo približne pätnásť percent pacientov. Vo štvrtok 10. februára o tom informovala Česká pneumologická a ftizeologická spoločnosť Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyně. 

„S postcovidovým syndrómom k nám pacienti prichádzajú približne tri mesiace po prekonaní Covid-19. Teraz teda ešte stále liečime tých, ktorí prekonali variant delta. Prvých pacientov po omikrone očakávame na prelome marca a apríla,“ uviedol prednosta Kliniky chorôb pľúcnych a tuberkulózy Fakultnej nemocnice Brno Milan Sova. 

Ako dodal pneumológ z Fakultnej nemocnice Olomouc Samuel Genzor, stále k nim prichádza veľké množstvo ľudí s rozsiahlymi zmenami na pľúcach.

 

„S covidom je napríklad spájaný častejší výskyt pľúcnej embólie. Pacienta, ktorého bolí na hrudi a je dýchavičný, by preto mal vždy vyšetriť lekár,“ upozornil.

 Pacientov, ktorí boli s Covid-19 hospitalizovaní, by mal, podľa neho pľúcny lekár vyšetriť asi za šesť až dvanásť týždňov od diagnózy.

Ak ich však trápi bolesť na hrudi, dlhšie trvajúce teploty alebo vykašliavajú krv, mali by sa na lekára obrátiť okamžite. 

„Typický postcovidový pacient je starší človek po ťažkom priebehu choroby, ktorý bol v nemocnici na ventilácii,“ vysvetlil Sova.

Zdravotníci v brnianskej fakultnej nemocnici podľa neho vyšetrili asi 3 000 pacientov, závažné zmeny na pľúcach objavili u 2,5 percenta z nich. 

Postcovidové následky

Pri omikrone lekári očakávajú, že vzhľadom na miernejšie prejavy nákazy bude aj menej pacientov s postcovidovým syndrómom.

Omikron častejšie postihuje horné dýchacie cesty ako pľúca, podľa odborníkov tiež pred postcovidovým syndrómom sčasti chráni očkovanie. 

„Zatiaľ je ťažké odhadnúť, aká veľká časť tých, ktorí prekonali omikron, bude mať problémy,“ spresnil Genzor.

Podľa neho sa dá predpokladať, že veľká časť pacientov bude mať také problémy, ktoré nepôjde ľahko zmerať alebo zobraziť vyšetrovacími metódami.  

„Symptómy v týchto prípadoch obvykle po dvanástich a viac týždňoch odznejú samy alebo im k tomu dopomôže rehabilitácia pľúc,“ dodal. 

Výskumu postcovidových následkov na pacientoch sa venuje v súčasnej dobe mnoho pracovísk.

„K najčastejším prejavom patrí chronická únava, kašeľ, bolesti hlavy, bolesti svalov, strata čuchu a chuti, bolesti v krku, dýchavičnosť, nevoľnosti a zvracanie, hnačky a bolesti brucha,“ uviedol vedúci Centra postcovidovej starostlivosti Pľúcnej kliniky Fakultnej nemocnice Hradec Králové.  

Taktiež sa môžu objavovať neurologické problémy či problémy so srdcom, niektorí ľudia majú poruchy spánku, úzkosti alebo depresie.

Zahraničné štúdie ukazujú, že postcovidový syndróm postihuje desať až dvadsať percent nakazených.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 15:26