StoryEditor

Štúdium zubného lekárstva: Na jedného asistenta pripadá dvojnásobný počet študentov ako kedysi

09.02.2022, 11:00

Štúdium zubného lekárstva je dlhodobo nedostatočne financované zo strany štátu. Povedal to prezident Slovenskej komory zubných lekárov MUDr. Igor Moravčík.

„Štát na jedného študenta zubného lekárstva prispieva orientačne sumou 3-tisíc eur. Zahraniční študenti platia od 10- do 11-tisíc eur,“ uviedol s tým, že bez výučby zahraničných študentov by lekárske fakulty neboli schopné prevádzky.

Ako v rozhovore pre Zdravotnícke noviny uviedla vedúca Katedry čeľustnej ortopédie Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) MUDr. Simona Dianišková, PhD., MPH, kompetencie a profily zubného lekára sú stanovené na európskej úrovni.

Na zabezpečenie výučby je podľa jej slov potrebný určitý počet teoretických a klinických pracovníkov a tiež finančne aj priestorovo náročné vybavenie pracovísk, ktoré je nutné pravidelne obnovovať. 

„Je tam aj množstvo drahého spotrebného materiálu, ktorého študent minie viac ako lekár vo svojej praxi,“ uviedla v rozhovore nižšie. 

Financovanie nie je jediným problémom. MDDr. Michaela Lifková z Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave a členka Výboru Slovenskej komory zubných lekárov pre prevenciu pripomenula, že po reforme vzdelávania zubných lekárov v roku 2008 už nie je potrebná atestáci...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:50