StoryEditor

Nová protilátka neutralizuje koronavírus a jeho varianty, vrátane omikronu. Veľký úspech hlásia aj slovenskí vedci

03.02.2022, 16:40
Autor:
kš, tasrkš, tasr

Do decembra minulého roka si pandémia vyžiadala viac ako 5 miliónov životov a zapríčinila vyše 270 miliónov infekcií SARS-CoV-2. 

Vedci teraz prichádzajú s dobrou správou. Objavili novú protilátku, ktorá môže viesť k efektívnejšej liečbe širokého spektra sarbekovírusov, rodiny vírusov, ktorá zahŕňa koronavírus SARS-CoV-2 a jeho varianty. 

Veria, že z týchto široko neutralizujúcich protilátok možno urobiť univerzálnu monoklonálnu protilátku na Covid-19.  

„Naše zistenia naznačujú, že ide o veľmi dobrého kandidáta na klinický vývoj pre liečbu monoklonálnymi protilátkami,“ uviedol vedec David Veesler z Howard Hughes Medical Institute a docent biochémie na University of Washington School of Medicine v Seattli, ktorý výskum viedol.

Úspech našich vedcov
Monoklonálnu protilátku proti variante omikron už vyvinuli aj slovenskí vedci. Laboratórne dokonca preukázali jej efektivitu.
O nových monoklonálnych protilátkach informovali vedci v štúdií zverejnenej v digitálnom vydaní prestížneho vedeckého časopisu The Lancet.
Jedna z týchto protilátok sa dokáže naviazať na špecifické miesto na povrchu variantu omikron, informovali vtedy vedci s tým, že na potvrdenie jej neutralizačného účinku sú potrebné ďalšie testy. 

Pre TASR to uviedla členka výskumného tímu profesorka Eva Kontseková z firmy Axon Neuroscience.
Chýbajú financie
      
Slovenskí odborníci medzičasom tieto experimenty úspešne vykonali.
V čase, keď vyšla publikácia, sme už rozbiehali experimenty, ktoré mali ukázať, či a do akej miery je protilátka, ktorá viaže omikron, schopná tento mutovaný vírus aj zneutralizovať. Neutralizačný test redukcie plakov (PRNT) jasne ukázal, že protilátka neutralizuje variant omikron a blokuje vstup vírusu do bunky. Inými slovami, vyvinuli sme monoklonálnu protilátku efektívnu aj proti variantu omikron," vysvetlila Kontseková.
   
Náš tím vyvinul protilátky, ktoré sa viažu na špecifické miesta na víruse, ktoré zjavne nie sú ovplyvnené mutáciami. Jedna z protilátok (sa) viaže (na) všetky doteraz známe varianty vírusu, vrátane omikronu,”...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 00:04