Dreamstime
StoryEditor

Slovenský europoslanec: Pandémia poukázala na nedostatok účinných liekov a pomôcok

28.01.2022, 14:00
Autor:
tasrtasr
Oblasť zdravotníctva je aj jednou z tém Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá občanom členských krajín umožňuje predkladať svoje požiadavky k fungovaniu Európskej únie.

Pandémia ochorenia COVID-19 podľa slovenského europoslanca Petra Polláka poukázala na nedostatok účinných liekov a zdravotníckych pomôcok.

Taktiež aj na štrukturálne obmedzenia, ktoré bránili Európskej únii a členským štátom účinne reagovať na výzvy, ktorým neustále čelíme.

Európska lieková agentúra (EMA) preto podľa europoslanca zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečení lepšej pripravenosti na situácie ohrozujúce verejné zdravie. Pollák tak reagoval na posilnenie právomocí tohto európskeho orgánu.

Európsky parlament posilnenie právomocí EMA odobril 20. januára. Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí tohto úradu sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania. Po schválení Európskym parlamentom musí nariadenie ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ.

Následne bude nové nariadenie podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca 2022.

Posilnenie právomocí zdravotníckych agentúr EÚ je aj súčasťou návrhov, ktoré v novembri v spojitosti s budovaním Európskej zdravotnej únie (EHU) predstavila Európska komisia.

Oblasť zdravotníctva je aj jednou z tém Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá občanom členských krajín umožňuje - prostredníctvom štyroch občianskych panelov - predkladať svoje požiadavky k fungovaniu EÚ.

Tretí občiansky panel medzi svoje odporúčania zahrnul aj posilnenie právomocí EMA a zriadenie úradu, ktorý by pre členské krajiny vyrokoval prijateľnejšie ceny za lieky.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 09:17