StoryEditor

Komora zubných lekárov žiada zvýšenie kompetencií, chce dohliadať na bezpečnosť pacienta

27.01.2022, 16:00
Autor:
tasrtasr
Podľa Slovenskej komory zubných lekárov je nevyhnutné aj zriadenie centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti, ktoré budú garantované štátom.

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) by mala byť garantom, aby bol pacient kvalitne a bezpečne ošetrený. Na to je však potrebné, aby sa komore zvýšili kompetencie. Vo štvrtok na to upozornil prezident komory Igor Moravčík.

Komora už dlhodobo presadzuje povinné členstvo v organizácii pre všetkých zubárov, zatiaľ však neúspešne. Komora je ale presvedčená, že by mala byť garantom, aby bol pacient kvalitne a bezpečne ošetrený, na čo však musí mať kontrolné mechanizmy.

„Preto by sme chceli zvýšiť kompetencie komory, a to nielen v oblasti etiky, ale aj v oblasti posudzovania odbornej spôsobilosti a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ spresnil Moravčík.

Pripomenul, že Slovenská komora zubných lekárov ako odborný garant zubného lekárstva nemá kompetenciu v dohľade nad výkonom povolania zubného lekára.

Žiada preto, aby mohla komora kontrolovať kvalitu poskytovania zubnej zdravotnej starostlivosti, kontrolovať a zvyšovať odbornosť zubárov a zvýšila sa jej kompetencia v dohľade nad vykonávaním odborných činností.

Centrá akútnej zubnolekárskej starostlivosti  

Zriadenie centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti, ktoré budú garantované štátom, je nevyhnutné.

Centrá by sprístupnili zdravotnú starostlivosť najmä pre rizikových pacientov, hendikepovaných či pre ťažko ošetriteľné deti. Vo štvrtok na to upozornil prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

Komora navrhuje, aby na úrovni univerzitných nemocníc boli zriadené centrá akútnej zubnolekárskej starostlivosti vyššieho stupňa. V nich by mali byť ošetrované akútne stavy, akútne infekčné ochorenia, hendikepovaní a ťažko ošetriteľné deti.

„Nie je vhodné, aby sa to robilo na ambulanciách, na takéto výkony je potrebný skúsený zubár či vytvorenie zázemia,“ vysvetlil Moravčík.  

Na úrovni fakultných nemocníc navrhuje zriadenie centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti nižšieho stupňa, kde by mali byť ošetrované akútne stavy a akútne infekčné ochorenia.

„Uľahčilo by to aj situáciu hospitalizovaných pacientov v nemocniciach. Často sa stáva, že pacientov prepustia z nemocníc na jeden deň a musia ísť k svojmu zubárovi. Takto by to mali vyriešené za 20 minút v nemocnici,“ priblížil Moravčík.

Podľa Slovenskej komory zubných lekárov pandémia ochorenia COVID-19 opäť ukázala potrebu riešenia predovšetkým ošetrenia pacientov s akútnym infekčným ochorením.
Centrá by podľa jeho slov zabezpečili dostupnosť, kvalitu a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti. „Tento návrh sme predložili aj ministrovi zdravotníctva,“ zhrnul Moravčík.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 12:59