AP/TASR
StoryEditor

Štvrtá vlna pandémie: Rezort zdravotníctva povoláva do nemocníc medikov a študentov ošetrovateľstva

27.01.2022, 08:00
Autor:
redred
S nástupom študentov do nemocníc sa počíta od 1. februára 2022 a finančné ohodnotenie bude vo výške 10 eur za hodinu.

V súvislosti s nástupom štvrtej vlny pandémie spustilo ministerstvo zdravotníctva „nábor” študentov piateho ročníka všeobecného lekárstva a druhého ročníka ošetrovateľstva.

S nástupom študentov do nemocníc sa počíta od 1. februára 2022 a počet miest v zdravotníckych zariadeniach je obmedzený (bude závislý od lokálnych potrieb). Finančné ohodnotenie bude vo výške 10 eur za hodinu.

Špeciálna stránka

Výzvu už zverejnila aj Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na svojom profile na sociálnej sieti.

„Vážení študenti, obraciame sa na vás s ohľadom na žiadosť Ministerstva zdravotníctva SR o zapojenie študentov vyšších ročníkov do poskytovania zdravotnej starostlivosti vo vybraných zdravotníckych zariadeniach v súvislosti s nástupom 4. vlny pandémie ochorenia Covid-19,” uviedla fakulta na svojom profile.

Ako ďalej pokračovala, „prosíme študentov 5. ročníka Všeobecného lekárstva (iba v slovenskom jazyku) a 2. ročníka ŠP Ošetrovateľstvo, ktorí majú záujem pomôcť rezortu zdravotníctva a spĺňajú podmienku zaočkovanosti, aby sa prihlásili do štvrtka 27. januára elektronicky prostredníctvom špeciálnej webovej stránky.

Prihlásiť sa treba do 12-tej hodiny a vybraní študenti budú pôsobiť v mieste svojho bydliska.

Požiadavky

Vykonávať budú zdravotnú alebo ošetrovateľskú činnosť, pričom táto práca bude honorovaná a odpracované hodiny budú súčasne započítané do absolvovania praktickej výučby (pre piaty ročník Všeobecného lekárstva prednostne v rámci blokovej výučby z predmetov infektológia a interná medicína). 

Ako spresnila fakulta na svojom profile na sociálnej sieti, ministerstvo zdravotníctva sa pripravuje na veľký nápor pacientov v súvislosti s variantom omikron.

Požiadavka na študentov vychádza zmysle plnenia Uznesenia vlády SR č. 789/2021 z 22. decembra 2021 k návrhu na vytvorenie núdzových zdravotníckych zariadení v čase humanitárnej katastrofy v dôsledku vývoja epidemiologickej situácie na Slovensku a v nadväznosti na pracovné rokovanie 12. januára 2022.

Miesto pôsobenia budú triážne stany, mobilné interné ambulancie, mobilné oddelenia a reprofilizovaný lôžkový fond pri vybraných zdravotníckych zariadeniach.

„Študent môže poskytovať zdravotnú/ošetrovateľskú činnosť v rozsahu, ktorý zodpovedá jeho získaným teoretickým vedomostiam a praktickým zručnostiam nadobudnutým teoretickou a praktickou výučbou pod odborným dohľadom zdravotníckeho pracovníka určeného poskytovateľom,“ vysvetlila Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Zaočkovanosť

Požiadavky na zaočkovanosť študentov:

  • kompletne očkovaní 2 dávkami a podaná 3. posilňujúca dávka
  • kompletne očkovaní 2 dávkami a prekonané ochorenie Covid-19 (prekonanie ochorenia nie staršie ako 90 dní)
  • v prípade chýbajúcej 3. dávky vakcíny študent označí požiadavku na očkovanie v rámci prihlasovania sa a očkovanie mu zabezpečí poskytovateľ ZS.

Vybraných študentov bude kontaktovať personál nemocnice. Zdravotnícke zariadenie uzatvorí so študentom zmluvu o pracovnoprávnom vzťahu. Finančné ohodnotenie bude vo výške 10 eur za hodinu.

Testovanie študentov na ochorenie Covid-19 a ochranné pracovné pomôcky zabezpečí poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:21