StoryEditor

Pokrok brnianskej pneumológie: Vážne chorým pomáhajú nové silikónové tracheálne stenty

27.01.2022, 06:00
Autor:
redred
Nedávno zaviedli pacientovi tracheálny Y stent, a to aj napriek tomu, že sa nachádzal vo vážnom stave v dôsledku covidu a tuberkulózy pľúc.

Dusenie v dôsledku útlaku dýchacích ciest je nočnou morou nielen pacientov so zhubnými nádormi pľúc a medzihrudí.  

Jedinou pomocou je často zavedenie špeciálnej protézy do dýchacích ciest, ktorá pomáha udržiavať priechod vzduchu.  

Klinika chorôb pľúcnych a tuberkulózy, Fakultnej nemocnice Brno zaviedla novú metódu liečby takto vážne chorých pacientov.

Informovala o tom nemocnica na svojej stránke. Ako uviedol prednosta kliniky doc. MUDr. Milan Sova, novinkou je systém mäkkých takzvaných Dumon stentov.

„Táto liečba je pre pacienta šetrnejšia ako predtým používané metalické typy stentov a som veľmi rád, že som mal možnosť túto liečbu, vďaka ústretovosti vedenia nemocnice, v Brne zaviesť,“ doplnil doc. Sova. 

FN Brno

Snímka pacienta po zavedení tracheálneho Y stentu

Ako ďalej spresnil, výkony v oblastiach veľkých dýchacích ciest a zavádzanie tracheálnych stentov sú najzložitejšie výkony v bronchológii.  

Už z podstaty problému sú, podľa neho, rezervované pre tie najväčšie fakultné nemocnice a Fakultná nemocnica Brno patrí k jednému z mála centier, ktoré túto liečbu ponúkajú.

„Bronchológia, pri ktorej sú vyšetrované dýchacie cesty pacienta pomocou endoskopu s kamerou, sa v súčasnosti v Brne rýchlo rozvíja. Tiež vďaka úsiliu kolegov, ako je prim. Herout, doc. Brat a Dr. Venclíček, má úroveň stúpajúcu trajektóriu a je dobré uviesť, že naša klinika je referenčným pracoviskom nielen pre oblasť Juhomoravského kraja,“ vysvetlil doc. Sova. 

FN Brno

​Y stent

Dokazuje to, podľa neho, aj posledný pacient, ktorému bol úspešne zavedený tracheálny Y stent, a to aj napriek tomu, že sa nachádzal vo vážnom stave v dôsledku covidu a tuberkulózy pľúc. 

„V nasledujúcich troch rokoch plánujeme zaviesť do praxe ďalšie pokročilé metódy diagnostiky a terapie pacientov, a tým zlepšiť ich prognózu/kvalitu života,“ zhrnul Milan Sova.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 00:16