lekáreňPavol Funtál
StoryEditor

Lekári predpíšu milióny ereceptov ročne

26.01.2022, 06:00
Autor:
redred
Vlani predpísali viac ako 64 miliónov ereceptov. Najviac ich vystavili v novembri a najmenej v júli.

Ako sme vás informovali, lekári denne vyšetria desiatky pacientov, pričom už väčšina z nich sa stretla s predpísaným ereceptom. Ide o službu Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktorá šetrí čas lekárovi aj pacientovi. Informovala o tom jeho hovorkyňa Alžbeta Sivá.

Najmä v prípade chronických pacientov je, podľa nej, veľmi nápomocný opakovaný erecept.

„Elektronická forma receptu zvaná erecept uľahčuje prácu lekárom v ambulanciách a šetrí čas pacientom,” vysvetlila Alžbeta Sivá.

Spresnila, že v roku 2021 bolo predpísaných viac ako 64 miliónov ereceptov.

„Najviac ereceptov predpísali lekári v novembri (7,2 milióna), naopak najmenej ereceptov vystavili v júli (4,3 milióna),” ozrejmila.

Aj vďaka ereceptu je možné, podľa hovorkyne Národného centra zdravotníckych informácií, sledovať dlhodobí trend regulácie a znižovania počtu pacientov v ambulanciách, a tak šetriť čas každému, kto by si inak potreboval ísť k lekárovi len pre recept.  

„Lekársky recept platí 7 dní, v prípade receptu na antibiotiká je platnosť stanovená na 3 dni, na omamné a psychotropné látky 5 dní a na lekársky predpis pohotovostnej služby 1 deň,” upozornila. 

Na bežnom papierovom recepte bol možný predpis dvoch liekov, v prípade ereceptu je to iba jeden liek.

„Je potrebné upozorniť, že deň predpisu sa do limitu nezapočítava a ide iba o bežné dni, nie pracovné, teda aj víkendy a sviatky,” doplnila Alžbeta Sivá.

Erecept je v systéme vidieť do pár minút od predpísania, čo v praxi znamená, že sa dá okamžite vybrať v lekárni.

V prípade, ak erecept prepadne, teda pacient si ho včas nevyberie, je nutné sa znovu skontaktovať (napríklad telefonicky) so svojím lekárom a požiadať ho o opätovné predpísanie.

„Opakovaný erecept je zvyčajne predpisovaný pri chronických diagnózach, kedy existuje predpoklad dlhodobej liečby. Výrazne to zvyšuje komfort pacienta, ktorý nie je zaťažený opakovanou návštevou lekára v priebehu niekoľkých týždňov,” uzavrela hovorkyňa.

 

01 - Modified: 2022-01-19 16:28:58 - Feat.: 0 - Title: Hlavná odborníčka o predpisovaní liekov: Treba upokojiť vášne a stopnúť zneisťovanie pacientov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 21:06