StoryEditor

Laboratórne makaky ušli pri nehode v USA. Takto začínajú pandémie, varujú vedci

24.01.2022, 18:01
Autor:
kš

Nákladné auto vezúce sto opíc, určených pravdepodobne na predklinické toxikologické štúdie sa v piatok 21. januára zrazil s kamiónom na diaľnici v americkom štáte Pensylvánia.

Ako informovala agentúra Associated Press, štátna polícia uviedla, že niekoľko laboratórnych primátov z miesta nehody ušlo a ľudí vyzvali, aby sa k nim v žiadnom prípade nepribližovali, keďže boli určené na vedecké účely a mohli byť nakazené. 

„A takto nejako by začínal hollywoodsky film o epidémii, ktorá sa rozšírila z východnej časti USA po náhodnej udalosti,“ okomentoval správu slovenský epidemiológ a dekan Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS na svojom profile na sociálnej sieti, ešte predtým ako sa objavila informácia, že primáta našli.

Niektoré opice usmrtili

Americká organizácia PETA (Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami) pre miestne médiá upozornila, že takto začínajú pandémie. Prevoz makakov, podľa nej, nemal nedostatočnú biologickú ochranu. Ľudia boxy s makakmi prenášali, podľa organizácie, holými rukami, pričom mali svoje hlavy k n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 05:41