StoryEditor

Veľký prehľad objavov a noviniek v liečbe za rok 2021

16.01.2022, 17:00
Vyvinutie protinádorovej látky, prinavrátenie zraku, liečba poruchy rastu, Parkinsonovej choroby či mRNA vakcína proti melanómu, aj takto vyzerali vlani pokroky a objavy v medicíne.

Pandémia ovplyvnila aj v roku 2021 chod celého sveta vrátane medicíny, vedy a výskumu, aj napriek tomu sa vedcom, lekárom podarilo prísť s novinkami, s inováciami v terapii.

Január

Baktérie

Ak je už u vás diabetes diagnostikovaný, je nutné liečiť sa u diabetológa. Praktický lekár má obmedzenejšie možnosti v predpisovaní správnych a efektívnych liekov. Ak je už u vás diabetes diagnostikovaný, je nutné liečiť sa u diabetológa. Praktický lekár má obmedzenejšie možnosti v predpisovaní správnych a efektívnych liekov. Pixabay

​Pri vzniku a liečbe diabetu 2. typu môžu zohrávať dôležitú úlohu niektoré baktérie. V štúdii vedcov z Oregon State University v USA, z University of Vienna v Rakúsku a z National Institutes of Health v USA podávali výskumníci myšiam stravu, ktorá je typická pre vyspelé krajiny, a sledovali, aké baktérie prevažujú pri tých, ktoré trpia diabetom.

Na základe ich analýz identifikovali štyri bakteriálne druhy, ktoré ovplyvňujú reguláciu metabolizmu glukózy, ide o Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus gasseri, Romboutsia ilealis a Ruminococcus gnavus. Prvé dva sa ukázali ako potenciálne prospešné a ďalšie dva (R. ilealis a R. gnavus) ako zhoršujúce.

Február

Umelá inteligencia

Nová technológia založená na využití umelej inteligencie môže byť schopná predpovedať niektoré typy autizmu. V testoch bola úspešná na sto percent. Vedci z the University of California v Davis MIND Institute použili umelú inteligenciu, ktorá využíva analýzu biomarkerov v krvnej plazme matiek.

Novinka je založená na algoritme strojového učenia, ktorý je schopný rozpoznať kľúčové protilátky, o ktorých sa predpokladá, že sú spojené s poruchou autistického spektra. Ide o druh autizmu, ktorý súvisí s autoprotilátkami u matky (MAR PAS). Ten tvorí približne 20 percent všetkých diagnóz autizmu.

Poškodenie svalov

Všetci vieme, že proteíny sú nevyhnutné pre budovanie svalovej hmoty. A ich nemáme dosť, naše svaly môžu chabnúť, my slabnúť a naša schopnosť fyzického výkonu alebo zásadnejšieho cvičenia sa bude znižovať. Všetci vieme, že proteíny sú nevyhnutné pre budovanie svalovej hmoty. A ich nemáme dosť, naše svaly môžu chabnúť, my slabnúť a naša schopnosť fyzického výkonu alebo zásadnejšieho cvičenia sa bude znižovať. Flickr.com

​Austrálski vedci predstavili objav, ktorý by mohol znamenať nádej pre pacientov so svalovým poškodením, svalovou dystrofiou alebo s úbytkom svalov v starobe. K zisteniu im pomohli akváriové rybky Danio pruhované.

Vedci z Australian Regenerative Medicine Institute, Monash University zistili, ako využiť kmeňové bunky a prinútiť ich k regenerácii svalov. Izoláciou proteínu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v tele, dokázali zvrátiť pri zvieratách poškodenie svalov, ktoré sa považovalo za nevratné.

Marec

Kmeňové bunky

Aplikovaná injekcia kmeňových buniek z kostnej drene viedla u pacientov k výraznému zlepšeniu motorických funkcií, konštatovali vedci z Yale University a Sapporo Medical University.

Vedci zistili, že pri viac ako polovici pacientov počas niekoľkých týždňov po injekcii pozorovali podstatné zlepšenie kľúčových funkcií, ako je schopnosť chodiť alebo používať ruky. Kmeňové bunky boli pripravené z vlastnej kostnej drene pacientov, a to prostredníctvom kultivácie, ktorá trvala niekoľko týždňov v špecializovanom centre pre spracovanie buniek.

Apríl

Aplikácia

Nechránený mobil alebo počítač je pozvánkou pre kybernetických útočníkov Nechránený mobil alebo počítač je pozvánkou pre kybernetických útočníkov Orange Slovensko ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-29 09:27:45 - Feat.: - Title: Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia 02 - Modified: 2024-03-08 08:29:01 - Feat.: - Title: Rozhovor: Alzheimerova choroba – tichá epidémia 03 - Modified: 2024-01-14 12:34:00 - Feat.: - Title: Unikátny liečebný program pre pacientov s Parkinsonovou chorobou 04 - Modified: 2023-11-27 11:41:12 - Feat.: - Title: Nemocnica Bory otvorila moderné Mammacentrum 05 - Modified: 2023-11-27 10:17:04 - Feat.: - Title: Šanca na zmenu v diagnostike a liečbe karcinómu prsníka
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 20:33