StoryEditor

Predstavili pokrokové krvné testy. Jeden odhaľuje nebezpečný krvný tlak u tehotných, druhý rakovinu

15.01.2022, 11:00
Autor:
kš

Budúce mamičky sa už nebudú musieť obávať preeklampsie. Jednoduchý test vie u nich predpovedať nebezpečný krvný tlak. Krvné markery vzorcov génovej aktivity dokážu totiž odhaliť riziko preeklampsie. 

Ako informoval vedecký časopis Science, až osem percent tehotných žien má vysoký krvný tlak, ktorý môže poškodiť ich orgány alebo dokonca zabiť plod. Známky preeklampsie sa často ukážu až v neskoršej fáze tehotenstva.

Vedci teraz analyzovaním vzorcov génovej aktivity prostredníctvom RNA markerov v krvi tehotných vyvinuli test, ktorý by jedného dňa mohol predpovedať komplikáciu mesiace predtým, ako sa preeklampsia rozvinie.

„Tento prístup by mohol viesť k novej, personalizovanejšej liečbe preeklampsie, čo by bol úplne odlišný spôsob vykonávania medicíny ako doteraz,” povedala pre Science špecialistka na starostlivosť o matku a plod Dr. Andrea Edlow z Massachusetts General Hospital, ktorá sa na práci nezúčastnila.

Ako spresnil Science, pretože neexistujú žiadne spoľahlivé včasné biomarkery, lekári teraz vypočítavajú riziko u žien na začiatku tehotenstva pomocou faktorov, ako sú napríklad rasa (tento stav je bežnejší u žien tmavej pleti), vek a index telesnej hmotnosti (BMI).

Tie, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku, môžu dostať nízke dávky aspirínu, čo je najbežnejšie preventívne opatrenie. Avšak asi iba u štyroch perce...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 22:20