StoryEditor

Pokazený liek nemusí smrdieť ako skazené vajce. Až tragédie nás naučili, že pri liekoch sa nemôžeme spoliehať na vlastné zmysly

Ak niečo tvrdí, že je to stopercentne bez nežiaducich účinkov, tak stopercentne klame.

Ste si istí, že neodporúčate pacientom čarovné elixíry?

Čo je to za otázka? Poviete si, jasné, že nie!

No ste si tým naozaj istí?

Odporučili by ste pacientovi na mierne príznaky ochorenia močových ciest niečo takéto?

Vezmi za hrsť divého prosa, štyri hrste hadieho tranku a hrsť strieborníka nazbieraného po noci svätého Jána Krstiteľa. Zmiešaj ich v silnom víne a zakop do zeme do najbližšieho splnu. Potom užívaj po kalíškoch, aby si mal viacej moču.

Odpovedali ste „rozhodne nie“? Tak odpovedalo aj 44 % ľudí v ankete na prednáške, ktorú som spravila na túto tému.

Kým sa prednáška skončila, mnohí boli prekvapení, ako zle niektoré veci odhadli. Možno budete aj vy.

Magické myslenie

Prípravok, ktorého predpis som spomenula, je viac-menej vymyslený. Napísala som ho podľa dávnych receptov z antiky, slovenské výrazy som našla vo Fándlyho Zelinkári.

V minulosti by práve po niečom podobnom ľudia siahli. Súhlasil s ich predstavou fungovania ľudského tela a tiež s magickým myslením, ktoré malo vtedy oveľa väčší priestor než dnes.

Magické myslenie by sa dalo charakterizovať ako viera, že korelujúce udalosti sa spájajú ťažko vysvetliteľným a trochu nadprirodzeným spôsobom.

Magické myslenie vidno aj dnes. Prejavuje sa napríklad v dávnych zvykoch, poverách a každodenných drobnostiach. Klopanie na drevo, hádzanie mincí do studní, nosenie červenej šnúrky na zápästí. To všetko je tu odpradávna, a to nielen v rozprávkach.

Rozum a veda

Výraznejší odklon od magického myslenia nastal približne v 17. až 18. storočí. Prišlo osvietenstvo a s ním dôraz na vedu a racionalitu. Taký liečivý prostriedok, aký som predstavila na začiatku, už nebol v móde.

Vyskúšajte samých seba znova. Odporučili by ste tomu istému pacientovi takýto prípravok?

Koncentrovaný elixír Dr. Clarcka. Prípravok obsahuje Solidago., Equiset., Potentill. Odporúčaný najlepšími lekármi a profesormi na sl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 01:45