TASR
StoryEditor

Šéf štátnej poisťovne: Chceme, aby pacienti už neodchádzali od lekára s úlohou nájsť si konkrétneho špecialistu

30.12.2021, 06:00
Autor:
tasrtasr
Všeobecná zdravotná poisťovňa pracuje na manažmente zdravia reflektujúcom súčasnú situáciu.

Pandémia zmenila pohľad na pacientov a ich potreby. Myslí si to šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richard Strapko. Štátna poisťovňa preto pracuje na manažmente zdravia reflektujúcom súčasnú situáciu.

"Robíme všetko pre to, aby pacienti už viac neodchádzali od lekára s úlohou nájsť si konkrétneho špecialistu. Chceme aplikovať modely zo zahraničia, keď väčšinu vyšetrení spraví obvodný lekár, ktorý však musí byť odbremenený od administratívy, pre ktorú v súčasnosti nemá čas na vzdelávanie ani na vyšetrenie väčšieho počtu pacientov," povedal Strapko. Pokiaľ by pacient špecialistu potreboval, mal by mu byť k dispozícii zoznam odborníkov.

Za úspech tohto roka považuje prírastok takmer 55 000 nových poistencov. Tento výsledok štátnej poisťovne v silnom konkurenčnom prostredí nie je podľa jeho slov náhoda. Odmieta, že by poistencov získala nekalo.

Jednou z prvých zmien, ktoré Strapko presadil po svojom nástupe do čela poisťovne vlani v máji, bola reorganizácia a zrušenie pozícií krajských riaditeľov.

Zavedenie líniového manažmentu hodnotí v súčasnosti pozitívne s tým, že zefektívnilo prevádzku poisťovne a v nadväznosti na to aj kľúčové interné procesy. Ozrejmil, že pozornosť sa venovala aj aktivitám na podporu duševného zdravia či riešeniam problematiky obezity.

VšZP počas roka začala spolupracovať s inými značkami a organizáciami. Rozbehla napríklad aj špeciálnu spoluprácu s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

"V banskobystrickej nemocnici chceme nastaviť diagnostické procesy pre našich poistencov tak, aby sa čo najviac vyšetrení realizovalo v ambulanciách, prípadne sa priemerná dĺžka hospitalizácie skrátila len na nevyhnutný čas," doplnil Strapko.

Za absolútnu prioritou VšZP na ďalší rok označil zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu naprieč celým Slovenskom.

"Chceme sa viac sústrediť aj na služby pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ich odľahčenie a na rozvoj vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti," priblížil Strapko s tým, že pozornosť sa má venovať aj inováciám a modernizácii.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 11:27