Občas sa vám stane, že ležíte v posteli s uchom na vankúši, nemôžete zaspať a počujete, ako vám hlasno tlčie srdce. Ide o pomerne častý a neškodný jav. Ak ale tento tlkot počúvate tiež v iných situáciách, zájdite si pre istotu k lekárovi. Porucha označovaná ako pulzujúci tinnitus môže poukazovať na srdcový šelest, vysoký tlak alebo kôrnatenie tepien. Ak sa k tomu navyše pridá silná bolesť hlavy, okamžite vyhľadajte lekára. Mohlo by ísť o príznaky nadchádzajúcej mozgovej mŕtvice.Pixabay
StoryEditor

Slováci počas novembra najčastejšie zomierali na choroby obehovej sústavy

28.12.2021, 17:50
Autor:
tasrtasr
Druhou najčastejšou príčinou úmrtí bolo ochorenie COVID-19, ktorému podľahlo 1443 osôb, čo predstavuje približne pätinu úmrtí.

Najčastejšími príčinami úmrtí počas novembra boli choroby obehovej sústavy. Tie tvorili 36 percent úmrtí z celkového počtu 7167. Oproti priemeru predchádzajúcich piatich rokov bol ich počet vyšší o pätinu. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Druhou najčastejšou príčinou úmrtí bolo ochorenie COVID-19, ktorému podľahlo 1443 osôb, čo predstavuje približne pätinu úmrtí.

"Počet zomretých na COVID-19 sa medzimesačne strojnásobil, každé piate úmrtie v novembri spôsobil priamo nový vírus. Chorobe súčasne podľahlo o takmer 200 osôb viac ako v novembri pred rokom," povedala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Takmer 90-percentný medziročný nárast počtu úmrtí na ochorenie COVID-19 zaznamenali štatistici u ľudí v produktívnom veku (15 až 64 rokov).

"Kým vlani v novembri predstavovali starší seniori (nad 75 rokov, pozn. TASR) väčšinu zo všetkých obetí tohto vírusu, v novembri 2021 predstavoval ich podiel necelú polovicu (48 percent)," spresnil ŠÚ SR.

Z regionálneho hľadiska mala infekcia COVID-19 najvýznamnejší podiel na všetkých úmrtiach v Trenčianskom kraji (27 percent). "Najlepšie na tom boli Nitriansky a Trnavský kraj, v ktorých nový vírus spôsobil len každé šieste úmrtie a v oboch týchto regiónoch klesol až na tretiu priečku v zozname najčastejších príčin zomierania," podotkli štatistici.

Treťou najčastejšou príčinou zomierania v SR v predošlom mesiaci boli choroby dýchacej sústavy, na ktoré zomrelo 1123 ľudí a tvorili takmer 16-percentný podiel z celkového počtu zomretých.

"Táto skupina chorôb ako príčina úmrtí mala najdynamickejší nárast spomedzi všetkých príčin úmrtí a urobila najvyšší skok v porovnaní s predošlými piatimi rokmi - aktuálny novembrový počet zomretých bol štvornásobne vyšší," upozornili.

Na štvrtom mieste boli nádory, na ktoré s výnimkou septembra a októbra zomieralo od začiatku roka 2021 menej ľudí, ako je päťročný priemer.

"Tejto príčine podľahlo vyše 1000 ľudí (14 percent zo všetkých úmrtí). Súčasne teda rakovina v rôznych formách zabila o takmer 11 percent menej ľudí ako v novembri v predošlých rokoch," podotkli s tým, že toto konštatovanie platí pre všetky vekové skupiny.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 21:05