StoryEditor

Najkrajší darček: Malá školáčka dostane vytúžené bionické ruky

23.12.2021, 15:25
Autor:
redred
Najväčším prianím malej Lili je dať mame ruku.

Lili sa narodila bez rúk. „Až keď bola na svete, spýtali sa ma zdravotné sestry, či som vedela, že malá nemá ruky. Ani vo sne by ma to nenapadlo,“ spomenula si na prvé chvíle po pôrode pre idnes.cz mama dievčatka, pre ktorú je stále neuveriteľné, ako jej dcéra dokázala svoj handicap po celú dobu tehotenstva schovávať.

Teraz má Lili sedem rokov, rada maľuje, hrá sa ako ostatné deti, a niekedy doma dokonca pomáha s umývaním riadu.

Budúci rok nastúpi do prvej triedy a hovorí, že keby mala „robotické ruky“, budú ju spolužiaci obdivovať. Dievčatko dostane nové protézy vďaka Vianočnej zbierke.

Ako informoval český portál idnes.cz, iba za desať dní sa vo Vianočnej zbierke, ktorú organizuje portál idnes.cz s Kontom Bariéry, Nadáciou Agrofert a vydavateľstvom Mafra, nazbieralo viac ako dva milióny korún.

„Musím povedať, že krajšie Vianoce sme doteraz nezažili,“ poďakovala všetkým darcom mama Lili Eliška Drápalová.

Pre idnes.cz uviedla, že až keď sa Lili narodila, sa ukázalo, že na jednej strane ruka chýba úplne, na druhej z ramienka pozerá jediný prstík. Napriek tomu, že dievčatko zvláda mnohé veci nohami, trpí tým jej chrbtica.

Anna Vavríková/Mafra idnes.cz

V septembri budúceho roka nastupuje do školy, a práve bionické ruky jej handicap zmiernia, aj preto si ich veľmi Lili priala. Túži konečne na niečo siahnuť, odtrhnúť napríklad kvet či otvoriť si sama dvere. „Jej najväčším prianím je dať mi ruku,“ dojala sa mama Lili.

Eliška Drápalová pre idnes.cz zhrnula, že ich to posunulo o pár krokov vpred. „Sme veľmi šťastní. V mene celej našej rodiny veľmi ďakujeme,“ vyznala sa.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:27