Shutterstock
StoryEditor

Detská onkológia na Slovensku dosiahla svetový úspech. Kliniku v Bratislave zaradili medzi špičku

19.12.2021, 14:00
Autor:
redred
Detskí onkologickí pacienti u nás tak majú prístup k najlepšej starostlivosti i k inovatívnym možnostiam diagnostiky a liečby.

Klinika detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave splnila náročné požiadavky certifikácie Európskej referenčnej siete detskej onkológie (ERN PaedCan) a zaradila sa tak medzi svetovú špičku.

Detskí onkologickí pacientov na Slovensku tak získali, vďaka medzinárodnej spolupráci, prístup k najlepšej možnej starostlivosti, ale i k inovatívnym možnostiam diagnostiky a liečby.

Najlepšia možná liečba

Ako uviedla prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb a LF UK v Bratislave, a zároveň predsedníčka organizácie Deťom s rakovinou n.o. prof. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD., každý prípad pre znamená pre nich veľmi komplexný proces spolupráce s pacientom i s rodičom, čo najlepšiu včasnú diagnostiku a individuálny výber vhodnej liečby.

„Našim cieľom je využiť stále nové dostupné možnosti na to, aby sme priniesli detským onkologickým pacientom na Slovensku tú najlepšiu možnú liečbu.

Sme radi, že máme možnosť konzultovať každý prípad, ktorý to vyžaduje, s európskymi i svetovými odborníkmi a ponúknuť našim pacientom tú najlepšiu možnú starostlivosť, a to najmä vďaka synergii kliniky s neziskovou organizáciou Deťom s rakovinou, ktorá tu priamo pôsobí. Navyše, zaradením do siete ERN môžeme aj my poskytovať second opinion a pomáhať tak ďalej aj zahraničným pacientom,“ spresnila.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, v liečbe detských onkologických pacientov spĺňame svetový štandard a pacienti majú možnosť podstúpiť tú najlepšiu možnú liečbu, aká v súčasnosti existuje.

„Chcel by som touto cestou poďakovať všetkým profesionálom, ktorí sa podieľajú na vysokom štandarde starostlivosti o detského onkologického pacienta a za ich ľudský a profesionálny prístup, ktorý nás radí medzi svetovú špičku v liečbe detských onkologických ochorení,“ dodal.

Čo sa hodnotilo

Európska referenčná sieť detskej onkológie je iniciatívou Európskej únie, ktorá umožňuje zdieľanie know-how medzi najlepšími špecialistami na liečbu detských malignít na svete.

Cieľom je znížiť nerovnosti v úspešnosti liečby rakoviny u detí, vďaka vysoko kvalitnej a nákladovo efektívnej zdravotnej starostlivosti, ktorá je rovnako dostupná pre všetkých detských pacientov bez ohľadu na to, v ktorej európskej krajine žijú.

Bratislavská klinika detskej hematológie a onkológie sa ako prvá na Slovensku oficiálne zaradila medzi svetovú špičku. Splniť musela množstvo kritérií, ktoré vyhodnocovala nezávislá Andalúzska agentúra pre kvalitu zdravotnej starostlivosť (Andalusian Agency For Healthcare Quality - ACSA).

V audite ACSA posudzovala starostlivosť zameranú na pacienta, organizáciu riadenia, výskum a vzdelávanie, informačné systémy a spôsob využívania nástrojov elektronického zdravotníctva, kvalitu a bezpečnosť liečby, ale aj špecifické kritériá; kompetencie a konkrétne výsledky kliniky, ľudské zdroje, organizáciu starostlivosti o pacienta a vybavenie kliniky.                

Klinika v audite uspela aj vďaka špecifickým kvalitám, a to dodržiavanie najnovších princípov klinickej praxe, ktoré sú uznané na medzinárodnej úrovni, účasť v ITB (International Toumor Board), ktorá umožňuje prístup pacienta k druhému diagnostickému názoru, ale aj k liečbe, ktorá nemusí byť v našej krajine dostupná (Klinika prostredníctvom tzv. „telekonzília“ spolupracuje s odborníkmi z ITB v Pittsburghu), obrovský úspech v podobe vysokého počtu zachránených detských životov, najmä pacientov s leukémiou.

Deťom s rakovinou  

Od roku 2015 pôsobí priamo na klinike detskej hematológie a onkológie aj nezisková organizácia Deťom s rakovinou zložená z odborníkov aj rodičov detských onkologických pacientov.

Aj vďaka početným aktivitám organizácie sa dnes môže klinika pýšiť tým, že v starostlivosti o pacienta patrí medzi svetovú špičku.

„Ak vášmu dieťaťu diagnostikujú onkologické ochorenie, nastupujete na dlhú cestu, na konci ktorej je mnohokrát úspešný životný príbeh. Je dobré, ak cítite počas tohto procesu podporu odborníkov a ďalších ľudí, s ktorými rodičom aj deťom liečiacim sa na klinike, pomáhame zlepšovať čas u nás strávený. Zároveň sa snažíme ponúknuť rôzne inovácie aj vďaka prispievateľom, ktorí neziskovú organizáciu dlhodobo či jednorazovo podporujú,“ zhrnula Katarína Bagľašová, riaditeľka Deťom s rakovinou n.o.

Spresnila, že aj vďaka aktivitám organizácie a donorskej pomoci širokej verejnosti sa klinika môže pýšiť modernou telekonziliárnou miestnosťou, zrekonštruovaným oddelením pre najmenších pacientov, novou detskou herňou, a mnoho ďalšími inováciami, ktoré pomáhajú zlepšovať kvalitu života detí a často i rodičov, ktorí väčšinu liečebného času trávia na klinike spolu s nimi.

Od roku 2016 je organizácia právoplatným členom medzinárodnej organizácie Childhood Cancer International (CCI), spoločne s ktorou pomáha hájiť záujmy detských onkologických pacientov na Slovensku.

 

 

 

01 - Modified: 2024-03-06 13:14:30 - Feat.: - Title: Kniha o zriedkavých chorobách pre deti obsahuje 25 kapitol s konkrétnou diagnózou 02 - Modified: 2022-08-05 11:57:17 - Feat.: - Title: Výstavba denného stacionára pre deti s poruchami príjmu potravy pokračuje 03 - Modified: 2022-06-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Pediatri varujú pred rizikovým správaním na trampolínach. Pribúdajú komplikované zlomeniny 04 - Modified: 2021-12-01 15:17:47 - Feat.: - Title: Očkovanie detí proti covidu na Slovensku: Veľký prehľad o nežiadúcich účinkoch 05 - Modified: 2021-11-02 10:50:47 - Feat.: - Title: Malým pacientom s nadmernou lámavosťou kostí umožní chodiť unikátna metóda
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 22:36