StoryEditor

Posielať fotky častí svojho tela je už vyšší level komunikácie. Ako sme pripravení na telemedicínu

19.12.2021, 11:00
Autor:
kš

Ako sme vás informovali, výskum 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe odkryl skutočné požiadavky českých pacientov na telemedicínu.  Ako informovala fakulta na svojej stránke, českému zdravotníctvu doteraz chýbal strategický dokument k telemedicíne.

Slovenskí pacienti ocenili počas pandémie najmä rýchle rozšírenie elektronického receptu. Iné služby telemedicíny neboli zo strany poskytovateľov ponúkané.

Rezort zdravotníctva má už pripravovať pilotný projekt te-Zdravie, ktorý by mal vytvoriť základ pre telemedicínu u nás. 

České pacientske organizácie nedávno predstavili stratégiu rozvoja telemedicínskych služieb pohľadom pacientov, ktorá vznikla v spolupráci s 1. Lekárskou fakultou Univerzity Karlovej (1. LF UK) a za podpory Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).  

Ako informovala 1. Lekárska fakulta Univerzity Karlovej (1. LF UK) na svojej stránke, pacientske organizácie načrtli, v rámci tzv. Pacientskeho desatora kľúčové otázky, ktoré chcú v súvislosti s telemedicínou riešiť.

Pacientske desatoro

„Pacienti potrebujú istotu, že sú citlivé dáta o ich zdravotnom stave zabezpečené a že ich lekár na diaľku lieči rovnako dobre, ako by boli u neho v ordinácii. Potrebujú tiež ľahko zistiť, či ich lekár poskytuje telemedicínske služby. Požadujú funkčné rezervačné systémy a nechápu, prečo im lekár neberie telefón alebo prečo musia na vyšetrenie čakať,“ citovala fakulta z desatora.

Pacientov zaujíma, kam odchádzajú dáta napríklad z ich glukomeru a kto všetko sa k nim dostane. Tiež majú obavu, že nedokážu lekárovi podať správne informácie o svojom stave.  

Zdravotnícki pracovníci aj pacienti budú, podľa Pacientskeho desatora, potrebovať prípravu v efektívnej digitálnej komunikácii. K tomu im majú pomôcť štruktúrované dotazníky pred aj pri vyšetrení a užívateľské návody. 

Niektorí pacienti sa navyše obávajú, že prídu o možnosť navštíviť lekára v ordinácii. Nie sú si tiež istí, ako sa budú môcť na diaľku rozhodovať, napríklad či budú môcť liečbu odmietnuť. To by mohol vyriešiť napríklad jednotný štandard pre pacientsky súhlas. 

V rámci ochrany súkromia, pacientov zaujíma, ako si lekár na diaľku overí ich totožnosť a či ich pri takejto forme vyšetrenia bude môcť sprevádzať napríklad člen rodiny. 

„Pre pacientov je i kľúčové, ktoré telemedicínske výkony bude hradiť poisťovňa a či si prípadne budú môcť za službu priplatiť, aby nemuseli vážiť cestu do ordinácie. Zdravotný systém by mal poskytovateľa motivovať k telemedicínskym službám a zachovať dos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-02 08:26:42 - Feat.: 0 - Title: Úhrada telemedicínskych výkonov v kardiológii je celoeurópska téma 02 - Modified: 2021-12-03 12:51:02 - Feat.: 0 - Title: Pandémia odhalila vysokú potrebu telemedicíny. Čo od nej pacienti očakávajú?
01 - Modified: 2024-04-18 08:09:54 - Feat.: - Title: Rozhovor: Telemedicínu treba zapracovať do legislatívy, čaká nás dátová explózia 02 - Modified: 2024-04-11 12:17:07 - Feat.: - Title: Prví pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním sú diaľkovo monitorovaní 03 - Modified: 2024-03-27 09:59:21 - Feat.: - Title: Riaditeľ ZP Union: Posuňme telemedicínu ďalej. Spúšťame diaľkový monitoring pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním 04 - Modified: 2024-03-13 09:44:58 - Feat.: - Title: Banskobystrická župa chce rozbehnúť telemedicínu 05 - Modified: 2023-06-08 05:00:00 - Feat.: - Title: Telemedicína: Jej prínosy nemôžeme u nás využívať naplno, rozvoj brzdia prekážky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 05:35