Každú vyfajčenú cigaretu (aj keby bola len jediná v živote) si pamätajú aj vaše pľúca. Cigaretový dym obsahuje viac ako štyri tisícky chemikálií a napríklad dechtové látky zostávajú v pľúcnych alveolách až do smrti. Ak je rakovina pľúc zachytená včas, pravdepodobnosť vyliečenia sa pohybuje medzi šesťdesiatimi a sedemdesiatich percentami. Ale päť rokov od diagnózy v pokročilom štádiu prežije len šestnásť percent pacientov. Rakovinou pľúc sú navyše ohrozené oveľa viac fajčiarky ako ich mužské náprotivky.Flickr/Yale Rosen
StoryEditor

Pokrok v liečbe: V Prostějove zachraňujú covidové pľúca laserom

17.12.2021, 14:00
Autor:
redred
Moderná liečba dokáže transformovať zjazvené pľúcne tkanivo späť na funkčné a elastické, a to navyše bezbolestne a neinvazívne.

Pacienti, ktorí prekonali covidový zápal pľúc a stále trpia následkami, môžu v Nemocnici AGEL Prostějov využiť pokrokovú liečbu pomocou laserovej terapie. Informoval o tom hovorca nemocnice Adam Knesl.

„Unikátna moderná liečba dokáže transformovať zjazvené pľúcne tkanivo späť na funkčné a elastické, a to navyše bezbolestne a neinvazívne,” uviedol Knesl v tlačovej správe na stránke prostějovskej nemocnice.

Ako dodal, zdravotníci zaznamenávajú úspechy liečby aj pri pacientoch s aktuálne prebiehajúcimi akútnymi covidovými zápalmi, a to aj v ťažkých stavoch.

Výhoda laseru

Laser sa už roky využíva pri rehabilitácii pohybového aparátu. Podľa primára centra liečebnej rehabilitácie prostějovskej nemocnice doc. MUDr. Petra Konečného Ph.D., MBA, je laser špeciálny typ svetelného žiarenia.

„Toto žiarenie vytvára energiu, ktorá v ľudských tkanivách zlepšuje látkovú výmenu a podporuje protizápalové reakcie imunitného systému. Jeho použitie pri ochoreniach pľúc je však aktuálnou novinkou, ktorá má však vynikajúce výsledky,” objasnil na stránke nemocnice doc. Konečný.

Prezradil, že na jeho pracovisku využívajú zdravotníci terapiu laserom nielen u postcovidových pacientov, ale najnovšie aj u pacientov s akútnymi covidovými zápalmi pľúc, a to aj u najťažších prípadov hospitalizovaných na ARO a JIS.

Koľkým pacientom pomohli

„Laserovú terapiu sme použili u desiatich pacientov s akútnym covidovým zápalom pľúc. Ide o doplnkovú liečbu k farmakoterapii a rehabilitácii covidových a postcovidových pacientov. Odporúčaná doba terapie býva dva až štyri týždne. Niekedy však liečba a rehabilitácia trvá aj viac ako tri mesiace. Závisí to od klinického stavu pacienta,” vysvetlil primár Konečný.

Ako doplnil, na laserovú terapiu potom nadväzujú techniky respiračnej fyzioterapie a manuálne techniky na korekciu postúry. 

„Výsledkom je nielen subjektívna úľava pacienta, ale aj preukázateľne lepšie výsledky spirometrických vyšetrení a vyšetrení pomocou röntgenu,” spresnila nemocnica na svojom vebe.

Na začatie laserovej terapie u covidových a post covidových pacientov musela prostějovská nemocnica zaobstarať nový prístroj.

Na túto terapiu sa využíva moderný vysokovýkonný laser, ktorý má zadarmo na rok zapožičaný, v rámci akcie Česko nadýchni sa.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:39