ZdN / SKZZ
StoryEditor

Odkaz záchranárov: Netreba nás zatvárať, odídeme za lepšími podmienkami aj sami

15.12.2021, 13:35
Autor:
(red)(red)
Slovenská komora zdravotníckych záchranárov reaguje na včerajšie dianie pred parlamentom, odkiaľ polícia odviedla dvoch zdravotníkov.

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov tvrdí, že pred parlament sa prišli zdravotnícki záchranári individuálne poďakovať za kroky, ktoré neurobila slovenská vláda a poslanci pre stabilizáciu záchranárov, sestier a všetkých zdravotníkov. 

Poďakovanie každého bolo symbolické, pretože aj predstavitelia štátu opakovane ďakovali zdravotníkom za odvedenú prácu počas pandémie, no všetky ostatné kroky ostali len v rovine sľubov. 

„Od jari počúvame od politikov, ministrov či premiéra o zvyšovaní platov, ktoré majú byť dorovnané k okolitým krajinám a majú tak zabrániť odlivu záchranárov a zdravotníkov zo systému. V čase mimoriadne napätej situácie, keď sú kolegovia unavení, vyčerpaní a frustrovaní nie len z pandémie, sa tieto slová dobre počúvajú,“ hovorí František Majerský, prezident komory záchranárov.

„No ostalo to iba pri sľuboch. Nestretol sa s nami ani jeden minister zdravotníctva, ani premiér, rovnako nepredložili žiadny konkrétny návrh. Oslovili sme adresne všetkých 150 poslancov, aby odhlasovali zmenu rozpočtu a ďalších zákonov, tiež bez výsledku,“ dodáva. 

Nedostatok záchranárov

Poďakovanie pred parlamentom tak podľa komory bolo symbolickým a posledným pokusom upozorniť, že sú tu záchranári, ktorých si krajina neváži a teda možno ani nepotrebuje. Ministerstvo zdravotníctva už v roku 2019 predpovedalo, že v roku 2025 ich bude chýbať v záchrannej službe štvrtina.

Komora upozorňuje, že nedostatok záchranárov sa vypomstí hlavne občanom. Bude menej záchraniek a bude sa dlhšie čakať, čo pri život ohrozujúcich stavoch môže mať katastrofálne následky. 

„Je smutné, že až do včera boli zdravotnícki záchranári pre politikov naprieč všetkými stranami akoby neviditeľní. Až kým sa nezjavili v uniformách a v sanitkách pred národnou radou. To už si všimne každý,“ hovorí Michal Weinciller, viceprezident komory. 

Vyjadril sa aj k policajnému zásahu pred parlamentom. „Nie sme si vedomí protiprávneho konania. Prišli tu jednotlivci, ktorí dodržiavali všetky opatrenia, boli zaočkovaní a bez čo i len náznaku akýchkoľvek výtržností a problémov, slušne potleskom vyjadrili svoj názor. Považujeme za absurdné, ak dvaja záchranári skončia na štyri hodiny za mrežami len preto, že si dovolili upozorniť, že o pár rokov nebude mať kto zachraňovať občanov tejto krajiny. Toto nemá trápiť záchranárov v policajnej cele, toto má trápiť vedenie našej krajiny,“ hovorí Weinciller. Záchranárov netreba zatvárať, odídu za lepšími podmienkami aj sami, dodáva. 

Komora poďakovala kolegom, ktorí sa naprieč celým Slovenskom spojili pustením majákov a sirén a pripnutím čiernych stužiek vyjadrili vzájomnú súdržnosť. Pripojili sa aj ďalšie záchranné zložky, vodiči z povolania a aj bežní občania. 

 Prísľub

Popoludní nakoniec niekoľkých záchranárov prijali poslanci na neformálnom zdravotníckom výbore, kde opäť deklarovali, že budú mzdové a ďalšie otázky postavenia záchranárov a zdravotníkov riešiť. 

„Pán premiér aj včera tvrdil, že so záchranármi rokuje a otázku financovania zdravotníkov je možné vyriešiť do konca roka. Žiadne rokovania však za rok neprebehli. Veríme, že to pán premiér myslí úprimne, že mu na krajine záleží rovnako ako nám a rokovania skutočne začnú,“ uzavrel Majerský.

01 - Modified: 2021-12-14 12:56:33 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Záchranári sú zjavne v tejto krajine neviditeľní. Aspoň pre politikov 02 - Modified: 2021-11-24 12:14:05 - Feat.: 0 - Title: Zdravotnícki záchranári žiadajú vyššie mzdy namiesto sľubov 03 - Modified: 2021-12-15 09:02:00 - Feat.: 0 - Title: Záchranky budú dnes jazdiť po Slovensku s čiernymi stužkami 04 - Modified: 2021-12-14 18:41:27 - Feat.: 0 - Title: Šéfa záchranárov odviedla polícia z protestu pred parlamentom
01 - Modified: 2024-03-27 08:05:14 - Feat.: - Title: Kto, kde a kedy postaví stanice záchrannej zdravotnej služby? 02 - Modified: 2024-01-30 09:55:25 - Feat.: - Title: Na južnom Slovensku otvorili autonómnu mobilnú stanicu záchranky 03 - Modified: 2023-12-14 14:48:20 - Feat.: - Title: NKÚ: Rezort zdravotníctva zlyháva v agende dopravnej zdravotnej služby 04 - Modified: 2023-05-04 15:17:55 - Feat.: - Title: Prepadnú ďalšie peniaze z eurofondov? Štátne záchranky za rok a pol nestihli kúpiť nové sanitky 05 - Modified: 2023-03-07 17:25:24 - Feat.: - Title: Reforma záchraniek má zaviesť nové posádky. Je to predražené a pacientom to nepomôže, tvrdia kritici
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 17:56