Pavel Danilyuk Pexels
StoryEditor

V obchodoch a na poštách sa vírus dlho nedrží. Toto však treba dodržať

19.12.2021, 06:00
Autor:
redred

Ak sa dodržiavajú hygienické opatrenia je riziko nákazy pandemickým vírusom v obchode či na pošte minimálne. Informovala o tom česká Akadémia vied (AV ČR) na svojej stránke.

Vedci z Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky AV ČR a Masarykovej univerzity v Brne zanalyzovali stovky vzoriek z povrchov v českých obchodoch či na poštách.

Koronavírus v nich neidentifikovali.  Vzorky však odoberali na sklonku roku 2020 a začiatkom tohto roku, keď sa všeobecne protiepidemické opatrenia dodržiavali viac ako dnes.

Myslia si, že ak ľudia nosia respirátor a dezinfikujú si ruky, vírus SARS-CoV-2 sa v obchodoch alebo na poštách dlho nedrží.  

Priebeh štúdie 

Prvý odber vedci vykonali 17. decembra 2020 v podvečer na hlavnej pošte v Brne, ktorou v ten deň prešlo 2 600 ľudí. V tom čase denné percento novo zistených prípadov zo všetkých PCR testovaných presahovalo tridsať percent. 

Druhý odber bol uskutočnený 17. februára 2021 v podvečer v obchodnom centre Šantovka v Olomouci, v ktorom zostal otvorený supermarket a food court. Aj v tom čase bolo percento novo zistených prípadov covid pozitivity nad tridsiatimi percentami (zo všetkých PCR testovaných).  

V deň odberu vzoriek navštívilo obchodné centrum Šantovka viac ako 10 000 ľudí. Posledný odber vedci urobili 6. mája 2021 na nemocničnom oddelení zriadenom na liečbu pacientov s pozitívnym testom na SARS-CoV-2. 

Ako upozornila česká Akadémia vied na svojej stránke, vzorky vedci odoberali v čase, keď platili najprísnejšie protiepidemické opatrenia. Na prelome rokov 2020 a 2021 ešte nebola k dispozícii vakcína a ľudia boli viac opatrní ako v súčasnosti. Taktiež bol zavedený lockdown a otvorené boli iba najnutnejšie prevádzky (napríklad obchody s potravinami). 

Cieľ a výsledky výskumu 

„Zaujímalo nás, aké reálne nebezpečenstvo nákazy vírusom SARS-CoV-2 v dobe epidémie hrozí vo verejných priestoroch, kde sa pohybuje veľké množstvo osôb, a či je nutné zatvárať obchody,“ vysvetlil motiváciu výskumu vedúci tímu Omar Šerý z Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky AV ČR.  

Výskumníci nabrali vzorky z obchodného centra, centrálnej pošty v Brne a covidovej jednotky menšej nemocnice, ktorá slúžila ako referenčná skupina. Výsledky štúdie už publikovali aj v časopise Frontiers in Public Health. 

Podľa Omara Šerého, sa pandemický vírus nevyskytoval vo verejných priestoroch vtedy, ak ľudia dodržiavali odporúčania hygienikov, a to najmä nosenie respirátorov a dezinfekciu rúk.

„Naopak na covidovej jednotke v nemocnici, kde pacienti respirátory nenosia a kde je väčšia kumulácia pozitívnych osôb v menšom priestore, bolo vírusu veľmi veľa,“ zdôraznil Omar Šerý. Vysvetlil, že sa navyše ukázala tendencia kvapôčok padať na zem.

„Práve na zemi a na podrážkach obuvi zdravotníckych pracovníkov covidovej jednotky bolo najviac RNA koronavírusu. Tiež na povrchoch, ktorých sa pacienti s Covid-19 najviac dotýkajú, ako sú napríklad plastové kľučky,“ ozrejmil vedec. 

Na povrchoch, ktorých sa dotýkali v obchode stovky ľudí, sa podľa neho vírus nenašiel. To napríklad znamená, že dezinfikovať potraviny po prinesení z obchodu by nemalo byť potrebné.

Ak sa teda, podľa českých vedcov, dodržiavajú všetky opatrenia ako správne nasadený respirátor a umývanie alebo dezinfekcia rúk, potom vo verejných priestoroch nebezpečenstvo nákazy koronavírusom príliš nehrozí. 

 

01 - Modified: 2021-10-31 15:48:59 - Feat.: - Title: Vedci už testujú látku proti vážnemu vírusu. Dočkáme sa lieku na kliešťovú encefalitídu? 02 - Modified: 2021-09-22 17:19:34 - Feat.: - Title: Českí vedci zistili, ako vylepšiť mRNA vakcíny. Ich nanočastice XMAN si už patentovali
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 15:40