TASR/Hendrik Schmidt/dpa via AP
StoryEditor

Rodiny sestier a pôrodných asistentiek, ktoré umreli na covid, podporili verejnou zbierkou

14.12.2021, 11:00
Autor:
(mt)(mt)
Deväť známych obetí pandémie dostalo Cenu Johanny Bórik-Hrebendovej in memoriam.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek prerozdelila finančnú zbierku medzi rodiny sestier a pôrodných asistentiek, ktoré sa pri výkone povolania nakazili koronavírusom a podľahli ochoreniu Covid-19. V zbierke sa podarilo vyzbierať takmer 15-tisíc eur.

„Podporili ju prevažne samotné sestry a pôrodné asistentky z celého Slovenska, verejnosť a podporu sme získali aj vo vyhlásení prezidentky Zuzany Čaputovej. Financie zo zbierky putovali do rúk rodín kolegýň a kolegu, ktorí boli dňa 24. septembra ocenení Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek výnimočným ocenením Johanny Bórík – Hrebendovej,“ informovala komora.

Nové ocenenie

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa po prvých tragických informáciách o úmrtiach sestier a pôrodných asistentiek na ochorenie Covid-19 rozhodla zorganizovať zbierku na podporu rodín, ktoré stratili svojich najbližších.  Preto sa komora rozhodla udeliť po prvýkrát nové ocenenie Cenu Johanny Bórik – Hrebendovej tým sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré v boji s covidom stratili to najcennejšie.

„Pandémia Covid-19 si vyžiadala tisíce stratených životov pacientov. To najcennejšie však stratili aj naše kolegyne a kolega. V snahe pomáhať druhým zaplatili tú najvyššiu daň. Na Slovensku vieme o 9 úmrtiach spomedzi sestier a pôrodných asistentiek, v skutočnosti je ich však určite viac. Na tieto obete nesmieme nikdy zabudnúť. Finančnú zbierku sme prerozdelili rodinám držiteľov ceny Johanny Bórik-Hrebendovej in memoriam: Monike Hurnej, Milade Koperovej, Janke Backovej, Jozefovi Horňákovi, Emílii Martikáňovej, Daniele Hlozákovej, Zuzane Ambrusovej, Anne Čenščákovej a Margite Kostúrikovej,“ uviedla komora.

Odškodnenie pozostalých

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek zdôraznila, že očakávala podporu rodín aj zo strany vlády SR.  „Prvé náznaky nám dávali nádej, že rodiny takúto pomoc zo strany vlády získajú, avšak aj v takejto tragickej situácii rodiny zdravotníkov nedostali nič. Toto sa stáva v našej spoločnosti už pravidlom. Tak ako sa píše v jednom zo slovenských prísloví „sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú“. Sestry a pôrodné asistentky už roky počúvajú prísľuby o zlepšení pracovných podmienok či lepšieho ohodnotenia,“ pripomenula stavovská organizácia.

Odškodnenie pre pozostalých po zdravotníkoch schválila vláda 17. marca 2021 ako prejav ocenenia práce profesionálov v prvej línii. Malo ísť o jednorazovú štátnu dávku vo výške 57-tisíc eur. Návrh stopli v parlamente s prísľubom jeho prepracovania. Nový návrh do dnešného dňa nie je známy.

Nové ocenenie, ktoré komora sestier venuje obetiam covidu, nesie meno Johanny Bórik – Hrebendovej (*28.júna 1812 Humpolec, Česko - + 23. januára 1880 Vrbovce ). Bola to slovenská zdravotnícka a osvetová pracovníčka. Už od detstva sa zaujímala o liečiteľstvo, no pre ženu štúdium medicíny v tých časoch neprichádzalo do úvahy. Preto mohla byť nanajvýš ľudovou liečiteľkou angíny alebo zápalu krčných uzlín. Najväčšie znalosti získala od svojho manžela – lekára Jána Hrebendu, s ktorým ako vojenským lekárom putovala po rôznych posádkových miestach.

Bola ošetrovateľkou ranených slovenských dobrovoľníkov počas ich bojov proti maďarským gardistom v okolí Myjavy už koncom septembra 1848. Organizovala prvé zdravotnícke kurzy na území Slovenska pred vyše 170 rokmi, ošetrovala chorým rany či hnisavé zápaly rôznymi mastičkami, kvapkami a bylinkami.

01 - Modified: 2022-02-06 09:41:51 - Feat.: 0 - Title: Matovič v rozpočte zabudol na sľubované vyššie platy zdravotníkom, sestry cítia krivdu 02 - Modified: 2021-12-13 05:28:14 - Feat.: 0 - Title: Psychologička o zvládaní pandémie: Zdravotníci si v tejto chvíli musia pomôcť sami 03 - Modified: 2021-12-14 09:44:40 - Feat.: 0 - Title: Odškodnenie rodín zdravotníkov, ktorí podľahli covidu, sa odkladá
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 14:35