TASR/Michal Svítok
StoryEditor

V Bratislave budú nemocnice a ambulancie lepšie spolupracovať pri liečbe pacientov s Covid-19

30.11.2021, 15:57
Autor:
redred
V hlavnom meste chýba epidemiologická ambulancia pre pacientov s ľahším priebehom. Tí sú odkázaní na pracoviská urgentu, ktoré majú slúžiť pre akútnejšie stavy.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) je aktuálne hospitalizovaných 344 pacientov s ochorením Covid-19 a podľa ďalších prognóz bude nárast pacientov ešte rásť. Informoval hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

V rámci reprofilizácie i naďalej navyšujeme lôžka pre covidových pacientov. V súčasnosti sú naše priestorové a personálne kapacity maximálne vyťažené,” dodala.

Univerzitná nemocnica, podľa nej, poskytuje predovšetkým ústavnú zdravotnú starostlivosť bez rozdielu pre kovidových aj nekovidových pacientov.

Eva Kliská taktiež upozornila, že centrálne prijímacie oddelenia sú posledné týždne preťažené pacientmi, ktorí na urgent prichádzajú s diagnózami, ktoré dokážu vyriešiť aj všeobecní lekári.

„Rovnako absentuje epidemiologická ambulancia pre pacientov s ľahším priebehom, ktorí sú odkázaní na pracoviská urgentu, ktoré majú slúžiť pre akútnejšie stavy,” ozrejmila.

Ako ďalej vysvetlila, práve pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zvolal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), Ing. Roland Schaller stretnutie s spredstaviteľmi Bratislavského kraja scieľom posilniť spoluprácu najmä s ambulantnou sférou.

Cieľ stretnutia

Stretnutia sa zúčastnili prednosta Okresného úradu, zástupca Bratislavského samosprávneho kraja, zástupca Operačného strediska SR, zástupca všeobecných lekárov samosprávneho kraja a zástupcovia z neštátneho sektora.

„Cieľom tohto stretnutia bolo posilniť spoluprácu s ambulantnou sférou pri liečbe pacientov s ľahším alebo stredne závažným priebehom ochorenia,“ ozrejmil riaditeľ UNB Ing. Roland Schaller.

Ako pokračoval, so zástupcami jednotlivých sfér hľadali spoločné riešenia ako posilniť pohotovostné služby pre ambulantných pacientov, ktorých neustále pribúda a sú tak odkázaní najmä na pracoviská urgentu nemocnice.

„Tie za posledný mesiac zaznamenali vysoký nárast pacientov či už s ochorením Covid- 19 alebo inou diagnózou,“ priblížil Roland Schaller.

Podľa jeho slov, o vzájomnú kooperáciu, ktorou dokáže nemocnica maximalizovať využitie všetkých dostupných kapacít pre covidových pacientov, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu už požiadali aj iné nemocnice a špecializované ústavy v rámci Bratislavského kraja.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 04:07