Reuters
StoryEditor

V Česku začnú očkovať deti od päť rokov už od polovice decembra

30.11.2021, 14:00
Autor:
ČTKČTK
Prvé vakcíny pre deti od päť do jedenásť rokov by mali doraziť do Českej republiky v týždni od 20. decembra. Zatiaľ je objednaných 300 000 dávok.

Deti vo veku päť až jedenásť rokov sa budú hlásiť na očkovanie proti covidu od 13. decembra.

Registrácia detí vo veku päť až jedenásť rokov na očkovanie proti Covid-19 by sa mala spustiť 13. decembra. Informoval o tom v pondelok 29. novembra na online tlačovej konferencii minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtech.  

Prvé vakcíny od Pfizer/BioNTech, ktoré Európska lieková agentúra (EMA) schválila 25. novembra, by pre nich mali do Českej republiky doraziť v týždni od 20. decembra. Zatiaľ je objednaných 300 000 dávok. 

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv na webe informoval, že dávka podávaná deťom bude asi tretinová.

Prínosy sú podľa výboru EMA najmä u detí, ktoré majú sprievodné ochorenia vedúce k prípadnému vážnemu priebehu  Covid-19.

„Najčastejšie nežiaduce účinky u detí vo veku päť až jedenásť rokov sú podobné ako u dospievajúcich a dospelých vo veku dvanásť a viac rokov. Patria medzi ne bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, začervenanie a opuch v mieste vpichu, bolesť svalov a zimnica. Tieto účinky sú obvykle mierne alebo stredne závažné a zlepšia sa v priebehu niekoľkých dní po očkovaní,“ uviedol český Štátny ústav pre kontrolu liečiv. 

Vďaka schváleniu vakcíny pre deti vo veku päť až jedenásť rokov bude potenciálna maximálna zaočkovanosť českej populácie až 90,9 percenta.  

V súčasnosti by bola pri kompletnej zaočkovanosti ľudí nad dvanásť rokov maximálne 87,2 percenta. Zo starších ako dvanásť rokov dostalo aspoň jednou dávku pandemickej vakcíny 70,2 percenta.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 05:52