ZdN/archív
StoryEditor

Slovenská záchranka získala prestížne ocenenie Európskej spoločnosti pre urgentnú medicínu

27.11.2021, 15:36
Autor:
(red)(red)
Splnila náročné kritériá excelentnej zdravotnej starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou.

Európska spoločnosť pre urgentnú medicínu (European Society for Emergency Medicine) v Lisabone prvýkrát oceňovala záchranné zdravotné služby z Európy za excelentné výsledky v prednemocničnej zdravotnej starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou. Medzi deviatimi ocenenými je aj jeden poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby zo Slovenska – záchranka ZaMED so sídlom v Komárne.

Slovenská záchranka získala ocenenie EMS Angels Awards. Odovzdala ho profesorka Diana Compoeşu, predsedníčka sekcie prednemocničnej zdravotnej starostlivosti Európskej spoločnosti pre urgentnú medicínu.

Ocenenia EMS Angels Awards budú každý štvrťrok udeľované tým záchranným zdravotným službám v Európe, ktoré splnia náročné kritériá excelentnej zdravotnej starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou.

Kvalita prednemocničnej starostlivosti

Hlavným cieľom oceňovania je zavádzanie a monitorovanie kvality prednemocničnej starostlivosti o pacientov s cievnou mozgovou príhodou, štandardizácia a optimalizácia tejto starostlivosti a vytvorenie iktovej komunity v rámci záchrannej zdravotnej služby na národnej a medzinárodnej úrovni. Organizátorom ide aj o uznanie najvýkonnejších poskytovateľov prednemocničnej zdravotnej starostlivosti o pacientov s cievnou mozgovou príhodou a ocenenie tých záchranných zdravotných služieb, ktoré neustále zvyšujú latku v prednemocničnej zdravotnej starostlivosti o pacientov s náhlou s cievnou mozgovou príhodou.

Ocenenie EMS Angels Awards môžu získať tie záchranné zdravotné služby, ktoré kontinuálne monitorujú a zlepšujú kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Dôležitosť monitorovania kvality, ako nástroja pre zlepšovanie poskytovanej zdravotnej starostlivosti, vyzdvihuje aj Akčný plán pre cievne mozgové príhody v Európe na roky 2018-2030.

Napriek tomu, že monitorovanie kvality pri prednemocničnej zdravotnej starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou, a výmena a zdieľanie údajov medzi záchrankami a nemocnicami je kľúčové pre zlepšovanie a štandardizovanie tejto zdravotnej starostlivosti, pravidelný monitoring kvality stále nie je bežnou súčasťou činnosti mnohých záchranných systémov v Európe.

Podmienky

Aby sa záchranná zdravotná služba mohla uchádzať o EMS Angels Awards, najprv musí:

  • preukázať, že má zavedený štandardizovaný postup pre starostlivosť o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou,
  • preukázať, že sa pravidelne každoročne venuje vzdelávaniu svojich zdravotníckych pracovníkov v oblasti náhlych cievnych mozgových príhod,
  • preukázať, že používa oficiálne skórovacie a bodovacie systémy na diagnostiku a manažment pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou,
  • zaslať údaje za predchádzajúci štvrťrok o zdravotnej starostlivosti poskytnutej pacientom s podozrením na náhlu cievnu mozgovú príhodu.

Následne je podľa zaslaných údajov vyhodnotené, do akej miery príslušná záchranná zdravotná služba plní kritéria excelentnosti, nastavené expertnou skupinou EMS Angels Awards na základe medzinárodných odporúčaní. Kritériami, od ktorých následne závisí stupeň ocenenia, sú:

  • medián času strávený tímom záchranky na mieste zásahu,
  • podiel prípadov, kedy záchranka vopred informuje nemocnicu, že do nej smeruje s pacientom s náhlou cievnou mozgovou príhodou,
  • podiel pacientov prevezených do nemocníc pripravených na liečbu pacientov s cievnou mozgovou príhodou,
  • podiel pacientov, u ktorých sú tímom záchranky zistené a zaznamenané podrobnosti o liekoch,
  • podiel pacientov, u ktorých je tímom záchranky zistený a zaznamenaný čas, kedy bol naposledy pacient videný v normálnom stave.

Na základe plnenia týchto kritérií môže záchranná zdravotná služba získať zlaté, platinové alebo diamantové ako najvyššie ocenenie. Ocenenia sa budú udeľovať vždy na výročnej konferencii Európskej spoločnosti pre urgentnú medicínu.

Monitoring

Záchranná zdravotná služba ZaMED sa odovzdávania cien v Lisabone nemohla zúčastniť. Prestížne platinové ocenenie si tak prevzala od slovenskej zástupkyne Angels Iniciatívy pri príležitosti IX. ročníka súťaže Komárno Rescue. Stala sa tak prvým držiteľom tohto ocenenia na Slovensku a zaradila sa tým medzi špičku európskych poskytovateľov iktovej prednemocničnej zdravotnej starostlivosti.

„Spočiatku si niektorí naši zdravotníci mysleli, že kvalitu ich postupu pri diagnostike a liečbe pacientov s cievnou mozgovou príhodou monitorujeme len preto, aby sme im ukázali, ako robia veci zle. Dnes, aj na základe tohto ocenenia, naši zdravotníci vidia, že kvalitu ich postupu monitorujeme aj preto, aby sami v medzinárodnom porovnaní videli, že sa o svojich pacientov starajú naozaj excelentne. Myslím, že na toto ocenenie môžu byť všetci naši zdravotníci právom hrdí,“ povedal k získanému oceneniu PhDr. Matej Polák, riaditeľ záchrannej zdravotnej služby ZaMED.

01 - Modified: 2021-11-24 12:14:05 - Feat.: 0 - Title: Zdravotnícki záchranári žiadajú vyššie mzdy namiesto sľubov 02 - Modified: 2021-04-12 11:19:43 - Feat.: 0 - Title: Primár neurológie: Počas pandémie pacienti s mozgovou príhodou prišli veľakrát neskoro 03 - Modified: 2020-10-02 11:41:34 - Feat.: 0 - Title: ​Väčšina slovenských iktových centier prekračuje európsky priemer 04 - Modified: 2020-10-23 15:47:50 - Feat.: 0 - Title: Cieľom je skrátiť čas do podania trombolýzy
01 - Modified: 2024-03-27 08:05:14 - Feat.: - Title: Kto, kde a kedy postaví stanice záchrannej zdravotnej služby? 02 - Modified: 2024-01-30 09:55:25 - Feat.: - Title: Na južnom Slovensku otvorili autonómnu mobilnú stanicu záchranky 03 - Modified: 2024-02-04 10:43:00 - Feat.: - Title: Dobehnime Čechov v starostlivosti o CMP a srdcové infarkty (2. časť) 04 - Modified: 2024-01-24 13:50:53 - Feat.: - Title: Analýza: Dobehnime Čechov v starostlivosti o CMP a srdcové infarkty 05 - Modified: 2023-12-14 09:14:31 - Feat.: - Title: Ministerka Dolinková: Zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v roku 2025
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:58