TASR/Omar Marques
StoryEditor

Príkaz ministra: Plánované operácie sa už rušia všade. Voľných pľúcnych ventilátorov je minimum

16.11.2021, 09:34
Autor:
(red)(red)
Situácia v nemocniciach sa prudko zhoršuje, hospitalizovaných je aktuálne 2 862 pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19.

Kapacity nemocníc pre pacientov s COVID-19 sa rýchlo napĺňajú, mnohé už hlásia prekročené maximá. Ako infomovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, aktuálne je na celom Slovensku voľných len 20 lôžok pre nových  pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Pre nových pacientov, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, je voľných približne 600 lôžok.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vydal príkaz na obmedzenie tzv. bielej medicíny, teda plánovaných zákrokov, ktorých presun nebude znamenať zhoršenie zdravotného stavu pacienta. „Dostávame sa do zlomového bodu, kedy situáciu musíme veľmi pozorne koordinovať. Najkritickejšia situácia je, žiaľ, v regiónoch, kde je najnižšia zaočkovanosť. Pacientov v spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby prevážame do nemocníc, ktoré hlásia ešte voľné kapacity. Dal som zároveň pokyn, aby nemocnice v najviac postihnutých regiónoch reprofilizovali lôžka aj nad rámec pôvodne stanovenej maximálnej tretej fázy kapacity,“ uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

„V regiónoch na východe Slovenska sme požiadali už niektoré špecializované ústavy, aby pripravili kapacity pre pacientov s Covid-19. Pripravujeme tiež zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení. Vďaka aplikácii e-lôžko vieme presne, kde je koľko lôžok voľných a záchranka s pacientom je nasmerovaná do konkrétneho zdravotníckeho zariadenia,“ vysvetlil štátny tajomník Kamil Száz.

Aktuálne informácie z 15. novembra 2021 popoludní

  • Univerzitná nemocnica v Bratislave:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 18

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 3

  •  Fakultná nemocnica v Žiline:

 Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 0

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  •  Fakultná nemocnica v Prešove:

 Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 0

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Fakultná nemocnica v Trnave: 

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 15

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Univerzitná nemocnica v Martine:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 5

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 1 (do konca týždňa by mali získať ďalších 6 UPV lôžok)

  • Fakultná nemocnica v Trenčíne:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 22 (v prípade úplného zastavenia bielej medicíny vedia získať ďalších 69 lôžok)

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 2

  • Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 43

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Nemocnice v sieti Svet zdravia:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 158

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 16

  • Národný ústav detských chorôb v Bratislave:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 43

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 10

  • Detská fakultná nemocnica v Košiciach:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 9

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 6

  • Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 0

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave: 

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 9

Ako špecializovaný ústav zatiaľ neslúži pre covid pacientov, NÚSCH, a.s, nepristúpil k reprofilizácii lôžok. V prípade potreby je na to pripravený.

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 2 lôžka pre pacientov, ktorým bolo diagnostikované ochorenie Covid-19 ako ich sekundárne ochorenie, a zároveň si ich zdravotný stav vyžaduje špecializovanú zdravotnú starostlivosť.

  • Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach:

VOÚ, a.s. ako vysokošpecializovaný ústav má na základe príkazu ministra zdravotníctva zo dňa 2.11.2021 pripravené reprofilizované lôžka pre pacientov, ktorým bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 ako ich sekundárne ochorenie a zároveň si ich zdravotný stav vyžaduje špecializovanú zdravotnú starostlivosť. V súčasnosti VOÚ nemá hospitalizovaného takého pacienta. VOÚ má pripravené 4 lôžka, nemocnica je v prípade potreby pripravená rozšíriť kapacitu na celkový počet 20. VOÚ zatiaľ nebol nútený odkladať zdravotnú starostlivosť. 

  • Národný onkologický ústav v Bratislave:

Národný onkologický ústav poskytuje aj počas pandémie onkologickú starostlivosť v plnej miere. V NOÚ pokračujú onkologické liečby vrátane operačných zákrokov zhubných nádorových ochorení, ako aj vyšetrenia, prostredníctvom ktorých naši onkológovia sledujú účinnosť liečby.

Zároveň bola spustená prevádzka COVID oddelenia v NOÚ, kde je dispozícii 8 lôžok pre onkologických pacientov s pridruženým ochorením COVID-19, ktorí sa v ústave aktuálne liečia (sú na chemoterapii alebo rádioterapii).  

Aktuálne je na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny jedno voľné lôžko alokované na covidovú umelú pľúcnu ventiláciu. Keďže operačný program v  nemocnici funguje v plnom rozsahu, potrebuje mať k dispozícií všetkých desať ventilovaných lôžok (1 lôžko alokované na covidovú umelú pľúcnu ventiláciu, 4 na necovidové a päť JIS-kových) pre onkologických pacientov s vážnym zdravotným stavom po náročnej operácii, prípadne so zhoršeným stavom počas chemoterapie, či pre onkologických pacientov s pridruženým ochorením COVID-19.

01 - Modified: 2021-11-15 18:32:04 - Feat.: 0 - Title: Covid-19: Košickej nemocnici už dochádzajú lôžka aj zdravotníci 02 - Modified: 2021-11-04 13:33:19 - Feat.: 0 - Title: Máte pozitívny test na covid? Šesť krokov, ako sa dostať k účinnému lieku 03 - Modified: 2021-11-09 10:37:05 - Feat.: 0 - Title: Covid-19: V týchto nemocniciach dostanú pacienti najnovšiu liečbu
01 - Modified: 2022-05-02 07:32:29 - Feat.: - Title: Nemocnice rušia reprofilizované lôžka. Mení sa aj vyplácanie covidových príplatkov 02 - Modified: 2022-03-25 18:44:01 - Feat.: - Title: Nový liek na covid je vhodný aj pre deti. Chráni pred infekciou najmenej pol roka 03 - Modified: 2022-03-18 08:44:50 - Feat.: - Title: Rodiny zdravotníkov sa ani po roku nedočkali sľubovaného odškodnenia 04 - Modified: 2022-02-08 16:21:18 - Feat.: - Title: Zmena v liečbe pacientov s omikronom: K účinnému lieku sa dostanú rýchlejšie 05 - Modified: 2022-01-26 14:36:13 - Feat.: - Title: Etická komisia podporila povinné očkovanie proti koronavírusu. Je to morálna povinnosť, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 04:14