TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Riaditeľ detskej nemocnice: Čoraz častejšie sa stretávame s nevídanou agresivitou a musíme volať na pomoc políciu

12.11.2021, 11:53
Autor:
redred
Podľa riaditeľa prakticky každodenne dochádza ku konfliktným a vyhroteným situáciám s odporcami nosenia rúšok a ďalších opatrení, že sú nútení na ochranu personálu a ich malých pacientov volať na pomoc políciu.

Riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) MUDr. Peter Bartoň sa prostredníctvom otvoreného listu prihovára rodičom detí. Nemocnica sa podľa jeho slov čoraz častejšie stretáva s odporcami základných protiepidemiologických opatrení a s doteraz nevídanou agresivitou, až natoľko, že sú nútení volať na pomoc políciu.

„Preto chcem požiadať všetkých Vás, ktorí omietate nosiť rúška, uvedomte si, že týmto mimoriadne nezodpovedne ohrozujete našich lekárov, sestry a ostatný personál. V prípade, ak týmto ohrozíte naše kolegyne a kolegov a ostanú doma kvôli Covidu - 19, tak ani Vaše deti nebude mať kto liečiť.

Prinášame list v plnom znení:

Prosba riaditeľa Národného ústavu detských chorôb v Bratislave

Nevyzývam.

Prihováram sa k Vám s prosbou ako lekár, otec a manažér.

Som riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave, som aj otec troch detí a zároveň aktívny lekár, ktorý pravidelne ambuluje a operuje. Snažím sa chápať všetky okolnosti, ktoré prežívajú rodičia našich detských pacientov, či už idú na ambulantné vyšetrenie alebo na vážnu operáciu.

Samozrejme, aj my v NÚDCH-u, veľmi pozorne vnímame silný a rýchly nábeh tretej vlny Covid - 19. Snažíme sa robiť všetko preto, aby sme aj napriek tomu ostali bielou nemocnicou a naďalej dokázali plnohodnotne liečiť našich pacientov - deti od narodenia do takmer 19 rokov, často s veľmi vážnymi zdravotnými komplikáciami a tými najzávažnejšími ochoreniami. Sú to obrovskí bojovníci a ich operácie v mnohých prípadoch neznesú žiadny odklad!

Túto prosbu píšem preto, že aj v NÚDCH sa čoraz častejšie stretávame s odporcami základných protiepidemiologických opatrení a s doteraz nevídanou agresivitou. A to aj napriek tomu, že liečime tých najzraniteľnejších - Vaše deti.

Prakticky každodenne dochádza k takým konfliktným a vyhroteným situáciám, že sme nútení na ochranu nás a našich malých pacientov volať na pomoc políciu.

Preto chcem požiadať všetkých Vás, ktorí omietate nosiť rúška, uvedomte si, že týmto mimoriadne nezodpovedne ohrozujete našich lekárov, sestry a ostatný personál. V prípade, ak týmto ohrozíte naše kolegyne a kolegov a ostanú doma kvôli Covidu - 19, tak ani Vaše deti nebude mať kto liečiť. Som pritom presvedčený, že toto ani vy v žiadnom prípade nechcete.

Preto ešte raz Vás všetkých tých, čo prichádzate do Národného ústavu detských chorôb, prosím aby ste dodržiavali všetky potrebné opatrenia - nosili respirátory, dezinfikovali si ruky a dodržiavali odstupy.

Naše lekárky, lekári a sestry pracujú pod enormným tlakom, podávajú profesionálne výkony, snažia sa empaticky pristupovať k pacientom a ich rodičom a sami sú živiteľmi rodín – matkami a otcami detí, ktoré ich tiež potrebujú.

Nechajte nás prosím pracovať, žiadne konflikty a hádky nezlepšia už aj tak ťažkú situáciu, ktorej všetci spoločne čelíme.

Zdravý rozum, empatia a úcta jeden k druhému je tou silou ľudskosti, ktorú teraz všetci najviac potrebujeme.

Pamätajte na to prosím.

S úctou

MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 16:40