pexels-ànil
StoryEditor

Svetová zdravotnícka organizácia schválila na núdzové použitie indickú proticovidovú vakcínu Covaxin

03.11.2021, 20:42
Autor:
tasrtasr
Covaxin je prvou očkovacou látkou kompletne vyvinutou i vyrobenou v Indii, ktorej Svetová zdravotnícka organizácia udelila povolenie na núdzové použitie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (3. novembra) oznámila, že schválila na núdzové použitie proticovidovú vakcínu Covaxin, ktorú vyvinula indická firma Bharat Biotech. Informovala o tom agentúra AFP.

Vakcína s účinnosťou 78 percent, ktorá sa podáva v dvoch dávkach v odstupe štyroch týždňov a využíva neaktívne antigény koronavírusu, je "mimoriadne vhodná pre stredne- a nízkopríjmové krajiny pre nenáročné požiadavky na skladovanie", uviedla organizácia vo vyhlásení.

Covaxin je prvou očkovacou látkou kompletne vyvinutou i vyrobenou v Indii, ktorej Svetová zdravotnícka organizácia udelila povolenie na núdzové použitie.

Je v poradí ôsmou vakcínou proti ochoreniu Covid-19, ktorú organizácia dosiaľ schválila po vakcínach od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm a Sinovac.

Svetová zdravotnícka organizácia v procese schvaľovania očkovacích látok skúma okrem iného i údaje z klinických testov.

Rozhodnutie organizácie môže urýchliť uznanie jednotlivých vakcín vo svete. Vakcínu Covaxin momentálne akceptujú napríklad Austrália, Grécko, Irán, Mexiko, Nepál či Zimbabwe.

Umožňuje tiež ich použitie inými agentúrami OSN a tiež prostredníctvom globálnej iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zaistiť dodávky vakcín pre chudobnejšie krajiny sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 04:51