TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Žiadna nemocnica sa rušiť nebude, hovorí minister zdravotníctva

03.11.2021, 09:50
Autor:
tasrtasr
Geografická dostupnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti je, podľa Vladimíra Lengvarského, jedným z rozhodujúcich faktorov pri rozhodovaní o osudoch jednotlivých zariadení.

V súčasnosti nie je podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského možné povedať, ako budú vyzerať jednotlivé nemocnice. O ich reforme a jej podobe chce naďalej diskutovať.

O reformách a pláne obnovy s primátormi a starostami v Humennom diskutovali aj premiér Eduard Heger a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

„Budeme ďalej pozorne počúvať, budeme ďalej zhromažďovať fakty, diskutovať o nich,“ uviedol Lengvarský na margo reformy nemocníc.

Opätovne zdôraznil, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude. Zároveň podotkol, že geografická dostupnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti je jedným z rozhodujúcich faktorov pri rozhodovaní o osudoch jednotlivých zariadení.

Ako doplnil, o podobe reforiem vedie rezort zdravotníctva s koaličným partnerom Sme rodina, ktorý je aktuálne proti, diskusie.

„Cítil som tam aj nejaké porozumenie a pochopenie pre zdravotnícku reformu,“ skonštatoval Lengvarský.

„Všetkým je nám jasné, že Slovensko nie je v dobrom stave. Preto ho potrebujeme dostať opäť do formy,“ odôvodnil potrebu reforiem Heger.

Upozornil, že ak sa nevykonajú, situácia v týchto rezortoch sa bude zhoršovať. Na šírenie strachu o dosahoch reforiem nevidí žiadne dôvody.

Na východnom Slovensku by mali prostriedky v rámci plánu obnovy podľa slov generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívie Vašákovej smerovať najmä do cyklotrás, železníc, škôl a materských škôl. Najviac výziev by sa malo vyhlasovať v roku 2022, najviac verejných obstarávaní vláda očakáva v roku 2023.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 10:02