Cvičenie Vojtovej metódy v Nemocnici Agel KomárnoAgel SK
StoryEditor

Ďalšia nemocnica začala cvičiť s deťmi Vojtovu reflexnú metódu

31.10.2021, 16:56
Autor:
redred
Ide o špecifické rehabilitačné neurofyziologické cvičenie určené pre bábätká, ktoré sú predčasne narodené alebo je u nich podozrenie na oneskorený vývoj.

Vojtovu reflexnú metódu poznajú najmä rodičia malých detí, ktoré majú oslabené svaly či poruchy pohybového a nervového systému.

Ide o špecifické rehabilitačné neurofyziologické cvičenie určené pre bábätká, ktoré sú predčasne narodené alebo je u nich podozrenie na oneskorený vývoj.

Tejto metóde sa začala venovať aj komárňanská nemocnica.

Vojtova reflexná terapia patrí k najznámejším a najúčinnejším metódam, ktoré sa využívajú pri všetkých poruchách funkcie pohybového a nervového systému. ,,Snažíme sa už u najmenších detí odblokovať nepoužívané a tým oslabené svaly a podnietiť centrálny nervový systém k činnosti. Cieľom je prebudiť spiace svaly a pripomenúť mozgu ich existenciu, v tom spočíva aj hlavný princíp, kedy ešte nezrelému mozgu nasilu vnútime, aby začal vykonávať správne pohybové vzorce,“ uviedla Veronika Kurčíková, vedúca fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Komárno.

Práve Vojtova metóda je spôsob, ktorým sa tento cieľ dosahuje nepriamo - reflexne, a preto ju nazývame aj reflexnou lokomóciou. Komárňanská nemocnica uvedenú metódu začala využívať v septembri, a to vďaka vyškolenej terapeutke Karin Volárikovej. Rodičia teda majú možnosť sa už v nemocnici s touto metódou oboznámiť, vidieť, ako sa praktizuje a ďalej s detičkami cvičiť v rámci svojich možností doma. ,,Táto terapia podporuje vývoj samostatného pohybu, vývoj aktivity v procese dozrievania nervovo svalového aparátu, vývoj skúseností v priestore a obratnosť pohybov. Dieťa u nás absolvuje neurologické, rehabilitačné a kineziologické vyšetrenie, v rámci ktorého sledujeme rast, držanie a symetriu tela, voľné pohyby, cielené pohyby, symetriu reakcií v polohových testoch, reakcie na zmenu polohy, svalové napätie. Po absolvovaní komplexnej diagnostiky vypracujeme metodický návrh vo výcviku pohybu zostavený na mieru dieťatka,“ vysvetlila Voláriková.

Terapia je vhodná pre deti s poruchami centrálneho a periférneho nervového systému, ohrozené poruchou psychomotorického vývinu, s centrálnou koordinačnou poruchou, s vrodenými deformitami, s pôrodným poranením, v stave po zakrvácaní do hlavičky, so zvláštnym postavením nožičiek či asymetriou na tvári a končatinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 16:58