StoryEditor

Aj u zaočkovaných seniorov je riziko závažného priebehu covidu. Vedci zisťovali prečo

25.10.2021, 12:00
Autor:
kš
Pre vedcov bolo jedným z najprekvapivejších zistení to, ako dobre sa mRNA vakcínam darilo u seniorov. Počiatočné imunitné reakcie u starších ako 65 rokov, v porovnaní s mladšími, sa veľmi nelíšili.

Čoraz viac údajov naznačuje, že starší ľudia sú vystavení vyššiemu riziku závažnému priebehu covidu v dôsledku prelomovej infekcie Covid-19 (ide o prípady, keď plne zaočkovaní sú infikovaný novým koronavírusom). Podľa vedcov nejde o nič neobvyklého. Informoval o tom National Geographic, v rámci vedeckej rubriky na svojej stránke. 

„Vírusy, ktoré spôsobujú Covid-19, mutujú častejšie ako vírusy chrípky, pretože ide o vírusy založené na RNA. Existuje veľa variantov, ktoré vedecká komunita sleduje. Tie, ktoré sa časom stanú dominantnými sú tie, ktoré sa lepšie vyhýbajú našim ochranným mechanizmom. To je jeden z dôvodov, prečo vidíme prelomové infekcie,“ vysvetlila pre portál missourskej univerzity doktorka Christelle Ilboudo, odborníčka na detské infekčné choroby a medicínska riaditeľka University of Missouri Health Care pre kontrolu a prevenciu infekcií.

Okrem imunokompromitovaných osôb zdravotníci vidia  znepokojujúce dôkazy o tom, že pandémia naďalej ohrozuje staršie vekové skupiny.

Podľa najnovších údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sú ľudia starší ako 65 rokov „zodpovední“ za 67 percent hospitalizácií a 85 percent úmrtí na prelom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-19 17:11:21 - Feat.: 0 - Title: Imunitný systém váži až dve kilá. Ako dokáže zabiť vírusom infikovanú bunku? Uznávaná vedkyňa prezradila tajomstvo imunity
01 - Modified: 2022-11-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Imunita: Vedci objavili novú funkciu dôležitého proteínu s takmer komiksovým názvom. Ako pomôže?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 18:00