turista, prírodaDreamstime
StoryEditor

Konzílium odborníkov: Blížiace sa sviatky by sme mali tráviť v prírode

24.10.2021, 16:00
Autor:
tasrtasr
Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia Covid-19, a to najmä ak nie sú zaočkované.

Slovákom odporúča konzílium odborníkov cez predĺžený víkend počas nadchádzajúcich sviatkov nájsť si čas na pobyt v prírode a tváriť ich iba v kruhu najbližšej rodiny. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Do čierneho a bordového okresu radia cestovať len v nevyhnutných prípadoch.

"V prípade, že cestovať musíte, preferujte individuálnu dopravu a dodržiavajte základné preventívne opatrenia – noste rúško alebo respirátor, zachovajte si odstup od ľudí mimo vašich blízkych a dodržujte hygienu rúk," zdôraznili.

Stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi radí konzílium odložiť na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou.

Zvlášť rizikové sú podľa neho stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia Covid-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Ide predovšetkým o starších ľudí, ľudí s chronickými ochoreniami a ľudí s oslabenou imunitou.

Taktiež navrhujú Slovákom, aby sa vyhýbali miestam s vysokou koncentráciou ľudí - nákupným centrám, prostriedkom hromadnej dopravy, hromadným podujatiam a stretnutiam vrátane návštevy hrobov počas soboty 30. októbra a nedele 31. októbra, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 06:47