StoryEditor

Syntetická chemikália v spotrebných výrobkoch môže za predčasné úmrtia, ukázala štúdia

20.10.2021, 09:00
Autor:
kš

Syntetické chemikálie nazývané ftaláty, ktoré sa nachádzajú v stovkách spotrebných výrobkov, ako sú nádoby na skladovanie potravín, šampóny, make-upy, parfumy a detské hračky, môžu ročne prispieť k približne 91 000 až 107 000 predčasným úmrtiam u ľudí vo veku 55 až 64 rokov. Ukázala americká štúdia.  

Odhaduje, že tieto úmrtia môžu USA stáť ročne 40 až 47 miliárd dolárov, pre stratu ekonomickej produktivity.

Ako informoval spravodajský portál CNN health, podľa štúdie zverejnenej minulý týždeň v odbornom časopise Environmental Pollution, ľudia s najvyšším obsahom ftalátov mali vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny, najmä však kardiovaskulárnej.  

„Táto štúdia dopĺňa rozširujúcu sa databázu o vplyve plastov na organizmus a snaží sa obmedziť alebo eliminovať používanie plastov,“ uviedol pre CNN vedúci autor Dr. Leonardo Trasande, profesor pediatrie, environmentálnej medicíny a zdravia obyvateľstva v NYU Langone Health v New Yorku. 

Vlastný „register trestov“

Podľa amerického Národného ústavu environmentálnych zdravotných vied je o ftalátoch známe, že zasahujú do telesného mechanizmu produkcie hormónov, ovplyvňujú endokrinný systém, a sú „spojené s vývojovými, reprodukčnými, mozgovými, imunitnými a inými poruchami“.

Aj malé hormonálne výkyvy môžu mať za následok „významné vývojové a biologické dopady,“ varoval ústav. 

Ako priblížila CNN, predchádzajúce výskumy spájali ftaláty s reprodukčnými problémami, akými sú malformácie genitálií a nezostúpené semenníky u chlapcov či nižší počet spermií a hladiny testosterónu u dospelých mužov.

Ftalátom taktiež pripisovali detskú obezitu, astmu, kardiovaskulárne príhody a rakovinu. „Tieto ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 09:29