Dreamstime
StoryEditor

Lekári, ktorí ovplyvnili rozvoj detskej onkológie, si prevzali cenu

17.10.2021, 08:00
Autor:
redredtasrtasr
Za tridsať rokov detskej onkológie na Slovensku sa do života vrátili stovky vyliečených detí.

Lekári, ktorí významným spôsobom ovplyvnili vznik a rozvoj detskej onkológie a hematalógie, si v sobotu večer prevzali ocenenie. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb. Českí a slovenskí detskí onkológovia sa tiež stretli na spoločnej 30. odbornej konferencii.

Zjednotenie

Na Slovensku sa za priekopníka v detskej onkológii a hematológii považuje prof. Dr. Ján Čáp, ktorý ukončil LF UK v roku 1949. Pán profesor bol vizionár a už v 70. rokoch minulého storočia, vnímal nevyhnutnosť medzinárodnej spolupráce a bol inšpirovaný protokolmi kolegov z USA, podľa ktorých mal odvahu vytvoriť prvé úspešné liečebné postupy pre vtedy nevyliečiteľných pacientov s leukémiou.

Na jeho prácu plynule a úspešne nadviazala pani doc. Emília Kaiserová, pod ktorej vedením vznikla aj Klinika detskej hematológie a onkológie LF UK v Bratislave. V jej úzkej spolupráci s doc. MUDr. Evou Bubanskou a MUDr. Irinou Oravkinovou, sa postupne v troch slovenských centrách detskej onkológie zjednotili diagnostické a liečebné postupy pre všetky deti liečené na Slovensku.

Detská onkológia a hematológia je pomerne mladá pediatrická disciplína. Je to odbor s nesmierne rýchlo sa rozširujúcim poznaním a vedeckým pokrokom a predstavuje jeden z najúspešnejších príbehov modernej medicíny. Prednostka Kliniky detskej onkológie a onkohematológie doc. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD. poukazuje, že historický vývoj prognózy detskej akútnej lymfoblastickej leukémie vo svete a aj na Slovensku patrí medzi úspešné kapitoly medicíny 20. storočia. "Z ochorenia, ktoré bolo pred rokom 1970 smrteľné a pacienti boli odsúdení len na paliatívnu starostlivosť, sa v súčasnosti stalo ochorenie, ktorého šanca na vyliečenie je takmer 90 percent," poznamenala.

Ocenenie

Počas konferencie si za účasti pani prezidentky Zuzany Čaputovej prevzali ocenenia vzácni ľudia, ktorí detskej onkológii zasvätili život, a dodnes sú inšpiráciou pre mladých lekárov, ktorým nezištne a s láskou k svojej profesii odovzdávajú svoje skúsenosti.

Ocenenie si prevzali detský hematológ prof. MUDr. Ján Starý, DrSc z Prahy, prof. Ján Čáp, doc. MUDr. Emília Kaiserová, MUDr. Anna Foltínová, MUDr. Daniela Sejnová, MUDr. Kristína Husáková, MUDr. Judita Puškáčová, MUDr. Aurélia Mojzešová, MUDr. Andrea Hrašková, MUDr. Stanislava Hederová, MUDr. Andrea Mocná. Ocenené boli aj zdravotné sestry Mgr. Janka Lauková, Mgr. Ingrid Múčková.

"Som veľmi rád, že Klinika detskej hematológie a onkológie sa zaradila medzi prestížne svetové pracoviská detskej onkológie a aj naši pacienti dostávajú liečbu porovnateľnú so zahraničím," povedal riaditeľ Národného ústavu detských chorôb MUDr. Peter Bartoň. Poďakoval svojim kolegom, ktorí na klinike pracovali, alebo pracujú. Je hrdý na ich prácu a výsledky, ktoré klinika dosahuje pri liečbe detských pacientov i v medzinárodnom meradle.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
21. apríl 2024 19:58