StoryEditor

V košickej nemocnici robia jedinečnú operáciu umelej kĺbovej náhrady členka

12.10.2021, 07:00
Autor:
redred
Zákrok je unikátny v tom, že ide o nový typ protézy so špeciálnou, presnejšou technikou implantácie a s použitím nových materiálov, ako je napríklad tantal.

Operácia umelej kĺbovej náhrady členka je indikovaná, ak má pacient kĺb nezvratne poškodený artrózou. Darine z Košíc zachránili v Nemocnici AGEL Košice-Šaca rekonštrukciou zlomenú nohu po páde.

„V inom zdravotníckom zariadení som bola operovaná pred dvanástimi rokmi, dostala som ‚železo‘, a teraz ma čakala reoperácia, pretože som pociťovala bolesti, noha bola akoby vyhnutá, deformovaná,“ priblížila pacientka pred operáciou.

Náročný zákrok

Ako uviedla hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková išlo o náročnú operáciu, pretože najprv museli operatéri získať prístup ku kĺbu, vybrať starý členkový kĺb a použiť špeciálny.

Dodala, že tento unikátny zákrok sa v rámci Slovenska i Česka vykonáva iba v Nemocnici AGEL Košice-Šaca. Ako piata v poradí ho absolvovala začiatkom októbra práve pacientka Darina.

„V súčasnosti nahrádzame poškodený členkový kĺb tantalovou protézou, ktorej vnútro je povlečené vysokotvrdeným polyetylénom, ktorá sa zameriava pomocou špeciálneho rámu, ten sa pomocou tyčí zavádza do kostí. Túto operáciu sme vykonali 1. júla tohto roka ako prví nielen na Slovensku, ale aj v Čechách a doteraz sme jediným pracoviskom, ktoré túto operáciu vykonáva,“ povedal primár ortopédie Roman Totkovič, FEBOT.  

Nemocnica AGEL Košice-Šaca

​Podľa neho, zákrok trvá asi dve hodiny a operatér musel pred ním absolvovať špeciálny kurz. „Endoprotézy členka v Šaci vykonávame už od roku 2012. Táto operácia je však unikátna v tom, že ide o nový typ protézy so špeciálnou, presnejšou technikou implantácie a s použitím nových materiálov, ako je napríklad tantal,“ dodal Roman Totkovič. Už takmer dvadsať rokov sa venuje náročným rekonštrukčným operáciám na chodidle a členku.

Nemocnica AGEL Košice-Šaca

​Tantal je ušľachtilý kov a je unikátny tým, že umožňuje veľmi rýchlu integráciu kovu do kosti a zabezpečuje, aby nedošlo časom k uvoľňovaniu umelého kĺbu.

Roman Totkovič taktiež zdôraznil, že umelá kĺbová náhrada členka je veľmi komplikovaná tým, že je nutné dosiahnuť správnu pozíciu členka v piatich rovinách (postavenie spredu, zboku, posun v predozadnej rovine, posun v bočnej rovine a otočenie oboch komponentov protézy) a navyše, správne fungovanie protézy predpokladá vytvoriť stabilné väzy členka a vykonať podľa potreby aj narovnanie pätovej kosti alebo ostatných kostí nohy pod členkom.

Nemocnica AGEL Košice-Šaca

Nemocnica AGEL Košice-Šaca

Slovenské korene

Autorom tejto protézy je Dr. Lew Schon z Baltimoru z USA. „Patrí k jedným z najuznávanejších amerických špecialistov na nohu a členok. Zaujímavosťou je, že jeho predkovia sú zo Slovenska, konkrétne z Banskej Štiavnice, odkiaľ pred vojnou utiekli pred nacizmom v Európe. Stará mama primára Totkoviča bola susedou pani Schonovej v Banskej Štiavnici a obaja lekári sa teraz stretli pri riešení komplexných deformít a umelých kĺbových náhrad členka,“ ozrejmila Martina Pavliková.

Ako zhrnula, na Klinike muskuloskeletálnej a športovej medicíny košickej nemocnice, na ktorú prichádzajú pacienti z celého Slovenska, sa vykonáva celé spektrum chirurgie chodidla a členka.

„Medzi špeciality patria okrem umelých kĺbových náhrad členka aj komplexné operácie pri vrodených chybách, pri poúrazových stavoch, pri plochej nohe, neurologických deformitách, operácie členka u športovcov a záchovné operácie diabetickej nohy,“ uzavrela.

 

 

01 - Modified: 2024-03-04 13:09:10 - Feat.: - Title: Revolučná operačná metóda v Nemocnici AGEL Košice-Šaca 02 - Modified: 2024-01-26 09:46:15 - Feat.: - Title: Dve nemocnice majú certifikát kvality a bezpečnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti 03 - Modified: 2024-01-07 21:00:00 - Feat.: - Title: Úspešné výsledky výskumu v Košiciach. Inovatívny biomateriál podporuje hojenie kože 04 - Modified: 2023-07-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Vedúca sestra: Nech radšej dieťa chvíľu plače v postieľke, kým rodičia vypijú kávu, ako v bolestiach po obarení na popáleninovej klinike 05 - Modified: 2023-04-30 10:00:38 - Feat.: - Title: Choroby z povolania: Najviac ohrození sú zdravotníci. Možno uznať aj covid
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 13:24