MM Dental Pexels
StoryEditor

V kazivosti chrupu u detí sme na popredných miestach

11.10.2021, 07:00
Autor:
redred
Na Slovensku chýba národný program preventívnej zubnej starostlivosti, ktorý by jasne definoval prioritu prevencie pred liečbou samotných ochorení.

Slovensko sa dlhodobo umiestňuje na popredných priečkach v kazivosti chrupu u detí. Ochorenie zubného kazu pritom patrí medzi preventabilné infekčné ochorenia so známou etiológiou. Edukácia obyvateľstva je v tomto smere nevyhnutná. Upozornila na to Slovenská komora zubných lekárov.

Tá v spolupráci so Slovenským spolkom študentov zubného lekárstva a Slovenskou zdravotníckou univerzitou organizuje dnes (v pondelok 11. októbra) a zajtra (v utorok 12. októbra) online vyučovaciu hodinu osvetovej akcie „Povedz Ááá...Nebojím sa zubného lekára“.

Priebeh akcie

Ako uviedla hovorkyňa Slovenskej komory zubných lekárov Lujza Hanová, do osvetovej akcie sa registrovalo vyše 3 000 žiakov základných škôl aj z menších regiónov, kde sa akcia tohto formátu bude konať vďaka online forme po prvý raz.

„Informácia o prevencii ústneho zdravia sa tak môže rozšíriť aj mimo veľkých miest, ktoré sú pri prezenčnej forme konania osvetových akcií, z dôvodu dostupnosti, preferované,“ spresnila.

Žiaci prvého stupňa sa veku primeranou formou dozvedia ako si udržať zuby zdravé po celý život, študenti zubného lekárstva im názorne predvedú správnu techniku čistenia chrupu.

„Okrem toho priamo v zubárskom kresle vysvetlia priebeh zubnej preventívnej prehliadky a zoznámia deti s prostredím zubnej ambulancie. Pre žiakov druhého stupňa je pripravené meranie pH rôznych nápojov a vysvetlí sa im okrem už spomenutého aj negatívny  vplyv fajčenia a piercingu na ústnu dutinu,“ spresnila Lujza Hanová.

Študenti sa po skončení hodiny môžu zapojiť aj do súťaže o pomôcky ústnej hygieny pre celú triedu, na prvom stupni zaslaním kresby, na druhom stupni vypracovaním online formulára s kvízovými otázkami.

Podľa prezidenta komory Igora Moravčíka, na Slovensku chýba národný program preventívnej zubnej starostlivosti, ktorý by jasne a signifikantne definoval prioritu prevencie pred liečbou samotných ochorení.

Od prvého zuba

„O svoje zdravie sa jedinec musí starať od narodenia, kým je zdravý a nie až keď ochorenie vznikne. Mnohé z preventívnych zásad naša populácia nedodržiava alebo podceňuje, často ich považujú za bezvýznamné,“ zhrnul Igor Moravčík.

Slovenská komora zubných lekárov každoročne upozorňuje na potrebu absolvovania preventívnych prehliadok u zubných lekárov raz ročne, v prípade detí do 18 rokov dvakrát ročne.

„Pre väčšinu obyvateľstva ide o stresujúci zážitok, preto je dôležité pestovať návyk návštevy zubnej ambulancie už od prerezania prvého zuba. Do kampane by sme, po vyhodnotení úvodnej edukačnej online hodiny,  chceli zapojiť čím viac škôl po celom Slovensku tak, aby si deti uvedomovali dôležitosť a význam prevencie ústnej dutiny,“ uzavrela Lujza Hanová.

Aliancia pre budúcnosť bez zubného kazu (Alliance for a Cavity-Free Future) vyhlásila 14. október  za Svetový deň pre budúcnosť bez zubného kazu. Cieľom aliancie je, aby každé dieťa narodené po roku 2026 bolo bez výskytu zubného kazu po celý svoj život.

 

 

 

01 - Modified: 2023-04-09 14:09:48 - Feat.: - Title: Prezident Slovenskej komory zubných lekárov: Zvýšenie cien materiálov aj prístrojov sa ešte len prejaví 02 - Modified: 2023-02-27 17:42:02 - Feat.: - Title: V zubných ambulanciách chcú zamestnávať aj praktické sestry-asistentov 03 - Modified: 2023-02-20 10:58:20 - Feat.: - Title: Nový zoznam zdravotných výkonov pre ambulancie by mal platiť od budúceho roka 04 - Modified: 2023-02-17 15:31:49 - Feat.: - Title: Stav chrupu Slovákov je dlhodobo nepriaznivý. Platby za hradené výkony sú podfinancované 05 - Modified: 2022-12-12 14:45:57 - Feat.: - Title: Slovenská lekárska komora žiada zvýšenie rozpočtu pre zdravotníctvo o stovky miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 07:59