ZdN/archív Agel
StoryEditor

Slovenská lekárska spoločnosť udelila Zlatú medailu otcovi slovenskej tyreochirurgie

10.10.2021, 12:00
Autor:
(red)(red)
Profesor Michal Pichanič patril medzi priekopníkov strmienkovej chirurgie na Slovensku.

Významná osobnosť slovenskej otorinolaryngológie a zakladateľ chirurgie štítnej žľazy v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, MUDr. Michal Pichanič, DrSc., oslávil 90 rokov. Pri tejto príležitosti zorganizovala nemocnica a Slovenská spoločnosť pre otorinolaryngológiu a chirurgiu hlavy a krku Šačianske ORL popoludnie. Okrem odborného programu bolo venované oslávencovi, ktorý za rozvoj slovenskej otorinolaryngológie získal Zlatú medailu.

Prednášky počas odborného programu boli zamerané na tyreochirurgiu (chirurgiu štítnej žľazy) a ušnú mikrochirurgiu, keďže práve tie patrili k nosným doménam profesionálnej kariéry prof. Pichaniča.

„Nebyť pána profesora Pichaniča, tyreochirurgia v Šaci neexistuje. Myslím si, že pán profesor, ktorý bol mojím vzorom počas kariéry, je určite považovaný za otca chirurgie štítnej žľazy. V prvých počiatkoch sa vykonalo okolo 40 operácií ročne, posledných 15 rokov ich vykonávame cez 200 ročne. Za 18 rokov to bolo cez 3300 operácií,“ priblížil na úvod primár ORL Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Ivan Veme.

Slovenská spoločnosť pre otorinolaryngológiu a chirurgiu hlavy a krku sa rozhodla požiadať o udelenie jednej z najvyšších pôct Slovenskej lekárskej spoločnosti Zlatej medaily Propter merita za profesorove zásluhy, za rozvoj ORL a za prezentáciu nielen na Slovensku, v Čechách, ale celej Európe.

Spomienky

Pri tejto príležitosti si prof. Pichanič zaspomínal na svoju cestu k medicíne. „Obdobie môjho detstva a stredoškolského štúdia bolo spojené s každodennou, stereotypnou, nudnou a únavnou prácou v poľnohospodárstve, boli to proste galeje. Doslova najkrajším obdobím môjho mládežníckeho života bolo obdobie vysokoškolského štúdia na Lekárskej fakulte v Košiciach. Nerád sa chválim, ale po celú dobu štúdia som bol výborným študentom, končil som s vyznamenaním a celé štúdium promóciou s červeným diplomom,“ povedal a zdôraznil, že vtedajšie požiadavky na štúdium zo strany pedagógov boli náročnejšie ako dnes.

„Urobiť skúšku na prvý termín u pedagógov, tých postrachov, nebolo jednoduché. Bolo bežným javom, že z prihlásených 20 – 30 poslucháčov na jeden deň, urobilo skúšku len päť alebo sedem. Považovalo sa to za selekciu v záujme kvality. V mojom prvom ročníku nás začínalo 400 a v šiestom nás promovalo iba 90. Najväčší zážitok a pocit radosti som mal práve z tých predmetov, kde bola najväčšia mortalita, ako patologická anatómia, patologická fyziológia alebo fyzika,“ uviedol jubilant.

Na otázku, prečo sa vlastne stal lekárom, odpovedal: „Pretože som chcel hneď po maturite robiť niečo konkrétne, také, pri čom hneď vidím výsledok. Technicky som nebol zameraný, tak som sa do medicíny pustil silou-vervou. Pacient príde za mnou s ťažkosťami, bude sa mi sťažovať, ja ho vypočujem, pomôžem mu a spravím všetko pre to, aby som to odstránil alebo, keď nie ja, aspoň poradím druhého, nebol som taký koncentrovaný, že: „ja, ja všetko chcem“. Keď viem, že druhý sa tým zaoberá, pošlem ho tam, tam vám môžu pomôcť. Túto tézu som stále presadzoval a som chcel žiť tak, aby som bol ľuďom nápomocný, že by som robil dobro. To vás povznáša,“ prezradil svoju životnú filozofiu.

Vizitka

Prof. MUDr. Michala Pichanič, DrSc., sa narodil 18. 9. 1931 v Nižnej Písanej, medicínu študoval na Lekárskej fakulte v Bratislave a v Košiciach. Promoval v roku 1959 s červeným diplomom, atestáciu prvého stupňa získal v roku 1963, druhého stupňa v 1968. V roku 1973 získal v Prahe vedeckú hodnosť kandidáta lekárskych vied. V roku 1974 obhájil habilitačnú prácu a stal sa docentom ORL, v roku 1985 obhájil doktorskú dizertačnú prácu a v 1987 ho prezident Československej republiky vymenoval za profesora ORL. V tento rok sa stal aj prednostom ORL kliniky Fakultnej nemocnice v Košiciach, prodekanom Lekárskej fakulty a v roku 1989 sa stal dekanom.

Vedecky sa zaoberal  vestibulovým aparátom, poruchami jeho funkcie, ich liečbou, v roku 1992 sa na knižnom trhu objavila jeho monografia Klinická otoneurológia. Chirurgicky sa venoval najviac strednému uchu, patril medzi priekopníkov strmienkovej chirurgie na Slovensku. Po dlhých rokoch ušnej chirurgie sa dostal na rázcestie a presedlal z problematiky ucha na štítnu žľazu, urobil stovky úspešných operácií, publikoval desiatky vedeckých prác v domácej i zahraničnej literatúre, predniesol stovky prednášok. Za svoju prácu získal mnoho ocenení Lekárskej fakulty a Ministerstva zdravotníctva SR.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 16:33