StoryEditor

Nobelovu cenu za medicínu získal objav receptorov teploty a hmatu

04.10.2021, 11:51
Autor:
kš, tasrkš, tasr
Tohtoročnými laureátmi Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu sú David Julius a Ardem Patapoutian "za objavy receptorov teploty a hmatu."

Ardem Patapoutian je arménsko-americký molekulárny biológ a neurovedec vo výskume Scripps Research v La Jolla v Kalifornii. Patapoutian navštevoval Americkú univerzitu v Bejrúte pred emigráciou do USA v roku 1986.

Howard Hughes Medical Institute

David Julius (narodený 4. novembra 1955) je americký fyziológ známy svojou prácou o molekulárnych mechanizmoch vnímania bolesti. Je profesorom Kalifornskej univerzity v San Franciscu a získal Shawovu cenu za vedu o živote a medicíne za rok 2010 a prielomovú cenu za biologické vedy v roku 2020.

UCSF.edu

Objavy ocenených podľa inštitútu umožnili pochopiť, ako môžu horúco, chlad a mechanické sily podnietiť nervové impulzy, ktoré ľuďom umožňujú vnímať a prispôsobovať sa okolitému svetu.

Mená laureátov oznámil v Štokholme Thomas Perlmann, generálny tajomník Nobelovho výboru. Držiteľov Nobelovej ceny za medicínu alebo fyziológiu každoročne vyberá Karolínsky inštitút.

„Toto naozaj otvára jedno z tajomstiev prírody," povedal Perlmann. Tento objav je podľa jeho slov veľmi dôležitý, pretože je to niečo „zásadné pre naše prežitie“.

Patrik Ernforst z Karolínskeho inštitútu povedal, že Julius použil kapsaicín, aktívnu zložku z papričiek čili, aby zistil nervové snímače, ktoré nervovým zakončeniam ľudskej pokožky umožňujú reagovať na teplo. Julius pôsobí ako profesor fyziológie na Kalifornskej univerzite v San Franciscu (UCSF).

Patapoutian objavil v bunkách ďalšie receptory, citlivé na tlak a reagujúce na mechanické podnety. Tento libanonsko-americký expert v oblasti molekulárnej biológie a neurológie pôsobí na inštitúte Scripps Research v americkom štáte Kalifornia.

Obaja vedci okrem diplomu a zlatej medaily získali aj finančnú odmenu desať miliónov švédskych korún (zhruba 984 800 eur).

Cena za objav veľkého významu

Október je mesiacom Nobelových cien. Každý rok sa udeľuje šesť Nobelových cien, pričom sú ocenením prevratného prínosu jednotlivca alebo organizácie v konkrétnej oblasti.  

Ceny sa udeľujú za fyziológiu alebo medicínu, fyziku, chémiu, ekonomické vedy, literatúru a mierovú prácu, ktorá často priťahuje najväčšiu pozornosť kvôli osobnostiam nominovaných a skupinám.

Laureáti si v decembri prevezmú medaily a diplomy Nobelovej ceny vo svojich domovských krajinách.

„Nobelova cena za fyziológiu alebo medicínu sa udeľuje za objav, ktorý má veľký význam v oblasti vedy alebo v medicíne. Ceny sa udeľujú za objavy, ktoré zmenili vedeckú paradigmu a sú pre ľudstvo veľkým prínosom, pričom za Nobelovu cenu nemožno považovať celoživotné zásluhy alebo účasť na vedeckých štúdiách,“ uviedli zástupcovia Nobelových cien na svojej stránke nobelprize.org.

Nobelov výbor za fyziológiu alebo medicínu Karolínskeho inštitútu je zodpovedný za výber kandidátov na cenu za medicínu z mien predložených pozvanými nominantmi. Členovia výboru sú volení na obdobie troch rokov.

Pri posudzovaní kvalifikácie kandidátov pomáhajú výboru špeciálne vymenovaní odborní poradcovia. V rokoch 1901 až 2020 bolo udelených 111 Nobelových cien za fyziológiu alebo medicínu. Nominácie na Nobelove ceny sú utajované už 50 rokov. 

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu minulý rok spoločne získala táto trojica, a to Harvey J. Alter, Michael Houghton a Charles M. Rice „za objav vírusu hepatitídy C“. 

Členovia tohtoročného Nobelovho výboru za fyziológiu alebo medicínu sú: 

  • Olle Kämpe, profesor endokrinológie
  • Nils-Göran Larsson (predseda), profesor mitochondriálnej genetiky
  • Christer Höög, profesor bunkovej a molekulárnej biológie
  • Gunilla Karlsson-Hedestam, profesorka imunológie
  • Per Svenningsson, profesor neurológie
  • Thomas Perlmann, profesor biológie molekulárneho vývoja 

Prečo sa ocenení nazývajú laureáti Nobelovej ceny? V starovekom Grécku boli vavrínové vence udeľované víťazom na znak cti - čo viedlo k slovu „laureát“. 

nobelprize.org

Pripomeňme si najznámejších laureátov Nobelovej ceny za medicínu podľa nobelprize.org: 

Najmladším laureátom Nobelovej ceny za medicínu je Frederick Banting, ktorý objavil inzulín. Keď mu bola udelená cena, mal iba 32 rokov.

nobelprize.org

Naopak, najstarším bol vo veku 87 Peytona Rous, keď mu v roku 1966 udelili cenu za medicínu za objav vírusov vyvolávajúcich nádor.  

Objavy, ktoré urobil Karl Landsteiner, zachránili milióny životov. Objavil a klasifikoval ľudské krvné skupiny ABO, čo nakoniec umožnilo bezpečné transfúzie krvi. V roku 1930 získal cenu za medicínu. 

nobelprize.org

V roku 2015 bola Tu Youyou udelená Nobelova cena za vývoj nového malarického lieku artemisinínu z tradičnej čínskej medicíny. Jej objav viedol k prežitiu miliónov ľudí. 

Alfred Nobel podpísal 27. novembra 1895 svoju poslednú vôľu a odovzdal najväčší podiel na svojom majetku sérii cien, Nobelových cien. Ako je popísané v jeho závete, jedna časť bola venovaná „osobe, ktorá urobí najdôležitejší objav v oblasti fyziológie alebo medicíny“.   

 

01 - Modified: 2023-12-21 12:47:30 - Feat.: - Title: Ovocné mušky získali už šesť nobeloviek. Využívajú ich aj naši vedci
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:00