Nedávne štúdie ukazujú, že očkovanie znižuje riziko ochorenia chrípky v rozmedzí od 40 percent do 60 percent, keď sú očkovacie látky dobre spárované proti vírusom. Niektorí ľudia veria, že vakcína proti chrípke u detí nefunguje. Je pravda, že účinnosť sa mení podľa veku. Je to spôsobené zmenou imunitného systému dieťaťa v priebehu jeho rastu. Jedna štúdia amerického Úradu verejného zdravotníctva zistila, že očkovacie látky proti chrípke znížili riziko výskytu chrípky súvisiacej s pediatrickou intenzívnou starostlivosťou o 74 percent. Pediater a predseda pre imunizáciu John Dunn zo zdravotného strediska Kaiser Permanente Washington odkazuje rodičom: "Každoročne máme veľa otázok o očkovacej látke proti chrípke. Všetkým vo veku šesť mesiacov a starším odporúčame očkovanie. Chrípka je vážne, potenciálne smrteľné ochorenie. Chrípková vakcína je najlepší spôsob, ako sa uistiť, že ste vy a vaši blízki chránení."Pixabay
StoryEditor

Očkovať proti chrípke by sa mali najmä rizikové skupiny pacientov

02.10.2021, 16:00
Autor:
TasrTasr
Očkovanie sa rovnako odporúča aj deťom do piatich rokov a tehotným ženám.

Očkovanie proti sezónnej chrípke sa odporúča každý rok najmä rizikovým skupinám pacientov. Ide o starších ľudí, pacientov s chronickými ochoreniami, ale aj zdravotníckych pracovníkov či pracovníkov v domovoch sociálnych služieb. Očkovanie sa rovnako odporúča aj deťom do piatich rokov a tehotným ženám. Na sociálnej sieti to pripomenul Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

„V tomto roku odborníci opäť ešte viac upozorňujú na dôležitosť očkovania, keďže kombinácia ochorenia COVID-19 a chrípky môže byť obzvlášť nebezpečná," zdôraznil liekový ústav.

Na Slovensku je zaočkovanosť proti chrípke dlhodobo veľmi nízka, celková zaočkovanosť dosahuje 5,7 percenta. "Keďže v prípade vakcín proti chrípke a proti COVID-19 ide o neživé očkovacie látky, odporúča sa očkovať so štandardným rozostupom 14 dní pre lepšie rozlíšenie prípadných nežiaducich reakcií. V prípade, že je očkovaná osoba vo vysokom riziku nákazy a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 alebo chrípky, môžu sa obe vakcíny podať s akýmkoľvek odstupom alebo súbežne, každá do iného ramena," priblížila Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Na Slovensku sú registrované tri vakcíny proti chrípke, a to Vaxigrip Tetra, Influvac Tetra a Fluenz Tetra. Ako prvá bola na Slovensko dodaná 6. septembra vakcína Influvac Tetra v počte 219.880 dávok. Vakcína Vaxigrip Tetra by mala byť dostupná v lekárňach od začiatku októbra, plánovaný je dovoz 200.000 dávok. "V polovici októbra očakávame aj prvú z plánovaných 30.000 dávok vakcíny Fluenz Tetra, ktorá je určená pre deti a dospievajúcich od 24 mesiacov do menej ako 18 rokov," spresnil ŠÚKL.

Vakcíny majú každý rok mierne upravené zloženie. "Je to pre to, že vírusy chrípky mutujú a dokážu meniť svoje vlastnosti. Každoročné očkovanie preto chráni pred tými kmeňmi vírusu, ktoré momentálne v populácii prevládajú," uviedol ŠÚKL. V prípade záujmu o očkovanie proti chrípke je potrebné sa informovať u všeobecného lekára alebo pediatra.

Každoročná chrípková sezóna sa začína v októbri a končí sa až koncom apríla nasledujúceho roka. Epidémia chrípky postihuje Slovensko najčastejšie od januára a trvá až do konca februára. Ochrana po očkovaní trvá najmenej jednu chrípkovú sezónu. Epidemiológovia očakávajú v tejto sezóne väčšiu aktivitu chrípky po tom, ako sa vírus chrípky minulý rok takmer vytratil, čomu napomohlo najmä nosenie rúšok či obmedzenie stretávania sa. "Tým, že väčšina populácie sa s vírusom chrípky nestretla, odolnosť voči nemu klesla, pretože si neposilnili prirodzenú imunitu," dodala Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť.

01 - Modified: 2021-09-30 10:17:45 - Feat.: 0 - Title: Novinka: Deti od dvoch rokov možno zaočkovať proti chrípke aj nosovou vakcínou
01 - Modified: 2023-11-24 14:36:27 - Feat.: - Title: Kompendium medicíny Extra: Chrípka ako „tichý nepriateľ“ 02 - Modified: 2023-10-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Riziká chrípky na Slovensku podceňujeme 03 - Modified: 2023-02-07 06:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku okrem chrípky stále prevládajú aj tieto akútne respiračné ochorenia 04 - Modified: 2022-12-17 15:00:00 - Feat.: - Title: Chorobnosť je v súčasnosti extrémne vysoká, nikdy som nič podobné nezažil, hovorí nemecký lekár 05 - Modified: 2022-12-09 06:00:00 - Feat.: - Title: Riziko covidu je porovnateľné s chrípkou, tvrdí dánsky úrad verejného zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 06:52