Financie na modernizáciu Rooseveltovej nemocnice sa majú z rozpočtu postupne uvoľňovať až do roku 2022.Archív HN
StoryEditor

Banskobystrická nemocnica má novú kliniku, operuje aj nádory v oblasti tváre a krku

01.10.2021, 18:09
Autor:
redred

Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici pribudlo nové pracovisko. Slovenská zdravotnícka univerzita akreditovala Kliniku maxilofaciálnej chirurgie. Zriaďovaciu listinu kliniky odovzdal predstaviteľom nemocnice rektor univerzity Peter Šimko.

Klinika sa venuje plnému spektru chirurgickej liečby v oblasti maxilofaciálnej chirurgie a spolupracuje s ďalšími klinikami a oddeleniami nemocnice pri riešení komplexnej patológie hlavy a krku. Klinika sa zaoberá najmä liečbou nádorov v oblasti dutiny ústnej, tváre a krku.

V tejto oblasti poskytujú komplexnú chirurgickú liečbu, vykonávajú celé spektrum operačných výkonov od jednoduchých zákrokov po rozsiahle resekčné zákroky. Vzniknuté defekty rekonštruujú s využitím komplexných chirurgických postupov rekonštrukčnej chirurgie, vrátane voľných mikrovaskulárnych lalokov. Pacientom po úraze poskytujú liečbu zlomenín tvárových kostí, poranení zubov a mäkkých tkanív tváre.

„Som veľmi rád, že naša univerzita bude mať v nemocnici v Banskej Bystrici ďalšie kvalitné výučbové pracovisko pre pregraduálne a postgraduálne vzdelávanie odborníkov v tomto špecializovanom medicínskom odbore. Teší ma, že s Rooseveltovou nemocnicou máme dlhodobo nastavené vzťahy na vysokej úrovni vzájomnej spolupráce a dnes sme mali možnosť odovzdať nemocnici zriaďovaciu listinu v poradí už osemnástej kliniky,“ uviedol profesor Peter Šimko, rektor Slovenskej zdravotníckej univerzity.

„Oddelenie maxilofaciálnej chirurgie bolo jedno z najnovších pracovísk v nemocnici. Jeho vznik v roku 2017 bol predposledným chýbajúcim odborom v chirurgických disciplínach, aby sme v nemocnici mohli poskytovať komplexnú liečbu na úrovni traumacentra. Zároveň odvtedy môžeme zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre pacientov Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá dovtedy v tak veľkej spádovej oblasti absentovala. Kolegovia za to krátke obdobie dokázali odviesť obrovský kus práce a akreditácia kliniky je významný krok v rozvoji nemocnice, o ktorý sa neustále snažíme,“ vysvetlila Miriam Lapuníková, riaditeľka nemocnice.

„Ambíciu školiť sme deklarovali od začiatku nášho pôsobenia, intenzívne sme sa podieľali na postgraduálnom vzdelávaní a boli by sme radi, keby sa podarilo na pôde Kliniky maxilofaciálnej chirurgie SZU rozbehnúť aj vzdelávanie v pregraduálnych študijných odboroch,“ priblížil Adam Stebel, vymenovaný prednosta kliniky.

 

01 - Modified: 2023-12-20 15:06:50 - Feat.: - Title: Dolinková chystá návrh na výstavbu nemocnice v Bratislave, lokalita je otázna 02 - Modified: 2023-12-13 09:33:47 - Feat.: - Title: Obstarávanie na výstavbu banskobystrickej nemocnice predĺžili o mesiac 03 - Modified: 2023-05-30 05:06:25 - Feat.: - Title: Nekončí len detské oddelenie v Trebišove, zatváranie oznámila ďalšia nemocnica 04 - Modified: 2023-05-17 09:05:45 - Feat.: - Title: Ďalšia nemocnica zatvára detské oddelenie. Chýbajú jej lekári 05 - Modified: 2023-04-20 16:25:44 - Feat.: - Title: Naschvál neprijímame lekárov? Je to nezmysel, tvrdia nemocnice
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:17