TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prezidentka o zdravotníkoch počas pandémie: Zaplatili ste vysokú cenu

28.09.2021, 14:00
Autor:
(mt)(mt)
Personálna stabilizácia v rezorte zdravotníctva musí byť podľa hlavy štátu jednou z kľúčových priorít, inak to bude mať pre Slovensko fatálne následky.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová dnes (28. septembra) vo svojom prejave o stave republiky pred poslancami NRSR vyzdvihla prácu zdravotníkov počas pandémie.

„Za to, že v jesenných a zimných mesiacoch naše zdravotníctvo neskolabovalo úplne, vďačíme predovšetkým obrovskému nasadeniu a obetavosti zdravotníkov. Zaplatili za to, žiaľ, vysokú cenu. Pretože ošetrovali pacientov aj v čase, kedy ešte neboli k dispozícii vakcíny, tisíce z nich sa infikovali a desiatky chorobe aj podľahli,“ uviedla vo svojom prejave pred parlamentom prezidentka.

Niekoľkomesačné extrémne vypätie sa, podľa nej, po odznení druhej vlny prejavilo aj na ich mentálnom zdraví. Zdôraznila, že podľa prieskumu, ktorý zrealizovali slovenskí psychológovia, až osemdesiat percent zdravotníkov pracujúcich na covidových oddeleniach trpí prejavmi depresií, či vyhorenia.

„A teraz sú opäť v nasadení, aby zachraňovali ľudské životy, a to aj tým, ktorí sa covid rozhodli ignorovať. Obavy, že zo zdravotníctva budú ľudia odchádzať, nie sú neodôvodnené ani prehnané, lebo len od začiatku tohto roka odišlo zo zdravotníctva takmer osemsto sestier a pôrodných asistentiek. Dlhodobo vieme, že ľudí v zdravotníctve máme málo a že ich priemerný vek je vysoký,“ pokračovala Zuzana Čaputová.

Preto je podľa nej nevyhnutné, aby sa personálna stabilizácia v rezorte stala jednou z  kľúčových priorít, inak to bude mať pre Slovensko fatálne následky.

„Personálna situácia sa nevyrieši zo dňa na deň, ale tretiu vlnu je potrebné riešiť už teraz. Pripravenosť na reprofilizáciu, jasné pravidlá covid automatu a zrozumiteľná komunikácia ministerstva zdravotníctva je nateraz prísľubom, že poučenia z najťažších zimných mesiacov budú zúžitkované,“ zhrnula prezidentka SR.

Reakcia komory

Slová prezidentky veľmi pozitívne vníma aj Slovenská lekárska komora.

„Slová, ktoré venovala zdravotníkom a celkovo situácii v zdravotníctve, sú jasným dôkazom toho, že hlava štátu vníma situácia v tomto rezorte ako veľmi vážnu,“ uviedla lekárska komora.

Komora taktiež poukázala na to, že ľudí v zdravotníctve je nedostatok, navyše ich vekový priemer je vysoký. Bez stabilizácie zdravotníckych pracovníkov sa aj podľa komory celý systém zrúti.

Komora navyše na nedávnej tlačovej konferencii verejne vyzvala kompetentných, aby v prichádzajúcom rozpočte vyčlenili na stabilizáciu zdravotníkov potrebné finančné zdroje.

„Za týmito slovami si stojíme. Pevne dúfame a veríme, že aj po prejave pani prezidentky si kompetentní uvedomia naliehavosť situácie a pochopia, že zastabilizovať finančne zdravotníckych pracovníkov je pre nás všetkých životne dôležitou otázkou,“ uzavreli zástupcovia Slovenskej lekárskej komory.

Apel na kompetentných

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov MUDr. Jaroslava Orosová s jasným pomenovaním viacerých problémov súčasného stavu zdravotníctva prezidentkou republiky súhlasí, a zároveň vyzýva všetkých kompetentných k tomu, aby sa nimi začali okamžite zaoberať a začali ich v čo najkratšom čase riešiť.

Pretože veta, „už včera bolo neskoro“ je aktuálnejšia, ako kedykoľvek predtým. Zdravotníctvo a s ním aj ambulantná sféra sa nachádza pred kolapsom a v chode ho dnes drží len nesmierna obetavosť zdravotníkov, ktorých každým dňom ubúda. Riešenie personálnych a finančných otázok v zdravotníctve musí byť neodkladnou prioritou tejto aj ďalších vlád tak, aby bola v SR zabezpečená kontinuita a uspokojivá kvalita zdravotnej starostlivosti počas pandémie aj po nej. Veríme, že záujem riešiť súčasnú ťažkú situáciu v zdravotníctve prejavia kompetentní aj pri príprave rozpočtu, ktorý v konečnom dôsledku, viac ako čokoľvek iné, odhalí skutočné priority tejto vlády,"  vyjadrila sa Orosová.

 

01 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 02 - Modified: 2024-01-24 13:52:39 - Feat.: - Title: Prestarnutí lekári, regionálne rozdiely. Kto všetko pracuje v našom zdravotníctve? 03 - Modified: 2023-09-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Máme problém motivovať mladé zdravotné sestry. Politici majú nápady, ako to zlepšiť 04 - Modified: 2023-09-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Experti na zdravotníctvo: Nemocnice aj ambulancie sa blížia ku kolapsu. Nie je dostatok personálu 05 - Modified: 2023-05-24 13:43:12 - Feat.: - Title: S urgentom v Malackách sa od budúceho roka nepočítalo, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 02:00