Anémia spôsobuje nízke hladiny železa v krvi a spôsobuje stratu farby tváre a rúk. Potraviny bohaté na železo, ako je červené mäso, tmavozelená zelenina a vajcia, môžu pomôcť zvýšiť hladinu železa, ako aj doplnok vo forme tabletky. Váš lekár alebo odborník na výživu vám určí ten najlepší plán pre vaše telo.Pixabay
StoryEditor

Anémia je vážny globálny problém. Vlani potrápila aj desaťtisíce Slovákov

29.09.2021, 10:00
Autor:
redred
Najčastejšou príčinou rozvinutia anémie je nedostatočný príjem železa spôsobený nevhodným zložením potravy alebo poruchou jeho vstrebávania v zažívacom trakte.

Anémia alebo chudokrvnosť je vážny globálny problém verejného zdravia, ktorý postihuje najmä malé deti a tehotné ženy. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že 42 percent detí mladších ako päť rokov a 40 percent tehotných žien na celom svete je anemických.

Ako informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá, anémia je rozšíreným problémom v ambulanciách detských, všeobecných i odborných lekárov.

Predpokladá sa, že na celom svete trpí na anémiou asi 30 percent ľudí. „S anémiou sa stretáva každý lekár a jej správne zatriedenie vedie rýchlejšie k určeniu diagnózy a možnosti adekvátnej liečby. Závažné anémie v podobe anémie z nedostatku železa (26 940), anémie z nedostatku vitamínu B12 a folátov (9 290), talasémie (895), vrodenej hemolytickej anémie (564) či získané hemolytické anémie (876), anémie pri chronických chorobách (5 593) iné anémie (2 430) postihovali vlani dovedna viac ako 46 000 pacientov,“ uviedla Alžbeta Sivá.

Najčastejšie formy

Dodala, že anémia sa vyskytuje zvyčajne ako následok krvácania, keď je spojená so stavom ohrozujúcim život, ako dôsledok poruchy krvotvorby a vyzrievania červenej krvinky alebo jej skráteného prežívania.

„Najčastejšou formou anémie je sideropenická anémia spôsobená nedostatkom železa v organizme. Istá časť anémií je vrodená a má súvis s geneticky zapríčinenou poruchou vývoja alebo funkcie červených krviniek,“ ozrejmila hovorkyňa NCZI

Veľmi častá je, podľa národného centra, anémia pri chronických chorobách. Pre niektoré z nich je aj charakteristickým príznakom. Keďže železo je v organizme kľúčovým prvkom pre život buniek, základnou snahou organizmu je udržať si jeho dostupnosť.

„Denný obrat pri recyklácii červených krviniek predstavuje 20 mg železa. Narušenie ktorejkoľvek z ciest vstrebávania a recyklácie železa môže viesť k jeho nedostatku so všetkými nepriaznivými účinkami pre organizmus,“ zhrnula Alžbeta Sivá.

Najčastejšou príčinou rozvinutia anémie je nedostatočný príjem železa spôsobený  nevhodným zložením potravy alebo poruchou jeho vstrebávania v zažívacom trakte. Druhou najčastejšou príčinou sú zvýšené straty železa krvácaním.

Príznaky

Podľa WHO je anémia definovaná znížením koncentrácie hemoglobínu v litri periférnej krvi na hodnotu nižšiu ako 135 g u mužov a menej ako 120 g u žien. Hemoglobín je potrebný na prenos kyslíka a ak máte príliš málo alebo abnormálne červené krvinky alebo málo hemoglobínu, dôjde k poruche prenosu kyslíka tkanivám,“ spresnila WHO na svojej stránke.

Výsledkom sú potom príznaky, ako napríklad únava, slabosť, závraty a dýchavičnosť. Optimálna koncentrácia hemoglobínu potrebná na splnenie fyziologických potrieb sa líši podľa veku, pohlavia, polohy pobytu, fajčenia a stavu tehotenstva.

K najčastejším príčinám anémie patria, najmä nedostatok železa či vitamínov B12 a A, hemoglobinopatia a infekčné choroby, ako je malária, tuberkulóza, HIV a parazitárne infekcie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 13:04