StoryEditor

Šéf Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární: Štát by mohol oceniť farmaceutický výkon

28.09.2021, 12:00
Ukázalo sa, že lekáreň bola jediným miestom, ktoré bolo neustále dostupné pre pacientov, zákazníkov, a to aj v čase tvrdého lockdownu.

O postavení a role farmaceutov na Slovensku hovorí predseda predstavenstva Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku Ing. Jan Žák.

Prečo vznikla Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku. Čo je jej cieľom?

V asociácii sme aktuálne traja členovia, a to lekárne Benu, Ekolekáreň a Dr.Max, s tým, že sme otvorení vstupu ďalších sietí. Historicky sa v systéme veľa hovorilo o nezávislej lekárni a riešilo sa fungovanie jednej lekárne, ale pokiaľ prevádzkujete alebo sa staráte o sieť či o viac lekární, môže ísť aj napríklad o päť lekární, máte iné problémy.

Členstvo v asociácii má podporiť svojich členov v rokovaniach na ministerstve zdravotníctva alebo v rámci rôznych medzirezortných rokovaní. Napríklad práca v poradných orgánoch na krajskej i miestnej úrovni, tie témy máme podobné. A jednoduchšie sa potom rieši za všetkých troch na krajskej úrovni.

Čiže stať sa partnerom v rokovaniach so štátnymi orgánmi. Ďalšia vec je výmena skúseností medzi sebou. Keď hovoríme o výmene informácií, išli sme ďalej, sme zakladajúcim členom nadnárodnej asociácie združujúcej národné asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární – European Federation Of Pharmacy Chains.

EFPC dnes reprezentuje šesť európskych krajín a jej členovia spolu prevádzkujú 6 200 lekární, kde pracuje 34 500 lekárnikov a farmaceutických laborantov. Poznanie situácie v iných európskych krajinách, možnosť rýchlej výmeny odborných skúseností sa nám veľmi dobre osvedčilo po vypuknutí pandémie.

Pozorujete, že sa aj kvôli covidu zmenil pohľad ľudí na farmaceutov?

Myslím, že sa zmenil. Ukázalo sa, že lekáreň bola jediným miestom, ktoré bolo neustále dostupné pre pacientov, zákazníkov, a to aj v čase tvrdého lockdownu. Pacient sa mohol prísť poradiť a nie vždy bol dôvodom návštevy covid, lebo problémy pacientov sa neskončili iba preto, že prišila pandémia.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-20 16:26:03 - Feat.: - Title: Komentár: Proti očkovaniu v lekárňach nezaznela žiadna relevantná výhrada 02 - Modified: 2022-11-11 11:00:00 - Feat.: - Title: Komentár: Očkovanie v lekárňach je významný krok vpred
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 19:38