MUDr. Majtánová Nora PhD - primárka, očná chirurgička Univerzitná nemocnica Cyrila a Metoda, AntolskáPeter Mayer
StoryEditor

Oftalmologička Majtánová: Každý polrok vieme priniesť pre pacienta nový benefit v riešení ochorení oka

14.11.2023, 00:00

Patrí medzi naše popredné odborníčky na oftalmológiu, jej meno sa spomína na rôznych odborných fórach, a to nielen na domácej pôde. Primárka a zástupkyňa prednostu Očnej kliniky SZU a Univerzitnej nemocnice v Bratislave sa tento rok zaradila medzi TOP lekárov na Slovensku.

Poďme sa najskôr pozrieť na vaše prvenstvá. Ako vám napadlo nahradiť viečko – mihalnicu, prasacím transplantátom? Čo vás viedlo k tomu, vybočiť zo zaužívaných koľají a pozrieť sa na pacienta s nekrobiotickým xantogranulómom inak, ako doteraz opisovali rôzne štúdie?

Je to jednoduché, nechcela som si pripustiť, že pacient stratí zrak. Išlo o pacienta, ktorému dané ochorenie spôsobilo závažné zmeny v zmysle rozpadu tkaniva mihalníc a stav bol navyše komplikovaný vredom rohovky na oboch očiach. Preto som sa začala zamýšľať nad tým, či by som pacientovi vedela pomôcť aj inak. Nahradili sme poškodené štruktúry mihalníc xenotransplantátmi z kože prasaťa, ktoré sme našili korálkovými stehmi. Xenotransplantáty prasacej kože boli špeciálne spracované a upravené v spolupráci s Centrálnou tkanivovou bankou v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Pacientovi po operácii zostala zachovaná funkcia mihalníc a ich korektné postavenie, čím sa predišlo ich rozpadu a ďalším komplikáciám v zmysle straty zraku. Vzhľadom na to, že nekrobiotický xantogranulóm je nevyliečiteľné ochorenie a xenotransplantáty sú len dočasným riešením, v budúcnosti pacienta čaká ešte reoperácia. Na koži tela pacientov trpiacich týmto ochorením sa vytvárajú rôzne lézie žltooranžovej farby, pričom viac než polovica pacientov zažíva aj pridruženú proptózu (vypadnutie oka z očnej jamky), reštriktívny strabizmus (neparalelné postavenie očí), ptózu (pokles viečka) a podobne. Na Slovensku sa xenotransplantáty používajú predovšetkým ako dočasné riešenie pri liečbe popálenín, no v oftalmológii boli využité úplne prvýkrát.

 

Ďalším unikátom, ktorý ste zaviedli ako prvá klinika na Sl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-12 11:43:51 - Feat.: - Title: Mladí a starí ľudia vidia farby odlišne. A nemôžu za to oči, ale priamo mozog 02 - Modified: 2023-11-30 09:16:54 - Feat.: - Title: Operácie očí naživo. Budú ich vysielať z bratislavskej nemocnice 03 - Modified: 2023-11-28 11:18:41 - Feat.: - Title: Americkí lekári vykonali prvú transplantáciu životaschopného oka 04 - Modified: 2023-08-19 05:55:00 - Feat.: - Title: Košická nemocnica má najmodernejší očný operačný mikroskop. Za jedno dopoludnie ním dokáže operovať viac ako 10 pacientov 05 - Modified: 2023-07-11 10:35:56 - Feat.: - Title: Oftalmológia: MUDr. Peter Žiak, PhD.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 11:15