StoryEditor

Riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR: Nedostatok transparentnosti pri tvorbe rozpočtu je citeľný

28.10.2022, 18:00

Rozpočet počíta len s mzdovým zvýšením v ústavnej zdravotnej starostlivosti. Problémom je ambulantný sektor, ktorý už dnes kričí, že nie je dostatočne financovaný, hovorí riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR.

Zdravotníctvo má byť druhým najväčším beneficientom návrhu rozpočtu. O tom, či je to pravda a čo sektor čaká, ak sa neprijmú jeho požiadavky, hovorí riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR Ing. Michal Štofko, PhD.

Návrh rozpočtu sa prezentoval ako rozpočet pomoci ľuďom. Dokonca, že zdravotníctvo je druhým najväčším beneficientom návrhu rozpočtu. Súhlasíte s týmito tvrdeniami?

Úplne nesúhlasím. Súhlasím, že suma, ktorá smeruje do zdravotníctva, podľa deklarácie jednotlivých vládnych inštitúcií je pomerne vysoká. Spôsob, akým však táto suma do zdravotníctva smeruje, je pomerne neštandardný a vysoko netransparentný. Deklarovať nárast 1,2 miliardy je pritiahnuté za vlasy, lebo porovnáva rozpočet roku 2022 s rozpočtom roku 2023. Bolo by to fajn, keby sme už takto pred rokom nehovorili, že rozpočet na rok 2022 je naozaj nedostatočný.

Rozpočtované výdavky na rok 2022 boli 5 693 mil., očakávaná skutočnosť je však 6 269 miliónov. Hovoríme o viac ako pol miliarde eur navyše v rámci výdavkov verejného zdravotného poistenia. Keby sme sa bavili o výdavkoch poistenia, teda výdavkoch na zdravotnú starostlivosť, vidíme 554-miliónový rozdiel, to je reálny rozdiel rozpočtu a výdavkov na tento rok. Ak niekto hovorí, že máme rozpočet výdavkov na zdravotníctvo o 1,2 miliardy vyšší, áno, máme, keď sa pozeráme na rozpočet minulého roku. Ale keď sa pozrieme na reálne výdavky tohto roku verzus budúci rok, máme rozpočet o 83 mil. nižší.

Diskusie vyvolal aj údaj o platbe za poistencov štátu, tá je na rovnakej úrovni ako pred rokom. Ako to hodnotia poisťovne?

Dostávame sa k ďalšiemu problému rozpočtu.

Prvý problém je, že porovnávame čísla, ktorých porovnanie nie je celkom férové. A druhým je, že je rozpočet netransparentný. Opäť je potrebné spoliehať sa na predsavzatia, deklarácie a sľuby predstaviteľov vlády o použití zdrojov, ktoré pokojne mohli byť uvedené priamo v rozpočte.

V akom zmysle?

Ide o spôsob, akým ministerstvo financií aj zo strachu pred rozpočtovým provizóriom pristupuje k rezervám. Bývalý minister financií Ivan Mikloš a aj niektorí členovia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa vyjadrili pomerne v rozpore s vyjadreniami ministerstva financií o tom, akým spôsobom pristupovať k rezervám. Mnohé z prostriedkov, ktoré plánujú počas roka 2023 použiť na krytie výdavkov VZP, sa presunuli pod tzv. všeobecnú pokladničnú správu, čo je kapitola štátneho rozpočtu, ktorá je v správe ministerstva financií.

Môžeme teda povedať, že sa tieto prostriedky v rozpočte nájdu, nie však priamo v tabuľkách zdravotníckej časti rozpočtu, ale na viacerých miestach v texte, či už v časti zdravotníctva alebo inde. Už len to, že ich musíme hľadať, je nezmyselné a naozaj trocha netransparentné. Pravdou je, že všeobecná poklad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-01 17:35:36 - Feat.: - Title: Na výmenu bedrového kĺbu sa čaká 13 mesiacov, na vybratie žlčníka až dva roky. Operácie sa ani rok po pandémii nepodarilo dohnať 02 - Modified: 2023-05-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Komentár: Nie je pravdou, že by zdravotné poisťovne nepodliehali žiadnej regulácii
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 13:33